19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Svi primjerci azijskog stršljena u Europi i Slavoniji potomci su jedne matice iz ’04. godine!?

3 min read
Pčele ovaj stršljen lovi i u Aziji, ali tamošnje pčele imaju drugačiji sustav upozoravanja i obrane, piše i Science Alert.

Sada je hladno, zima. U tim uvjetima stršljena nema. Zimuju. Ali, proljeće je blizu, a blizu su i sjećanja na brojne intervencije vatrogasaca u Slavoniji ovog ljeta, gdje su redom skidali gnijezda i ubijali stršljene vrlo često azijske, a svježe je i sjećanje na napad na Požeškoj gori u rujnu ’21. godine. Kako je ljetos za OsijekExpress.com kazao vatrogasac koji se često nalazio na takvim intervencijama, najgori je azijski stršljen.

Azijski stršljen je invazivna vrsta, ostavlja pustoš za sobom, širi se za više od 80 kilometara godišnje, lovi i ubija medonosne pčele, muhe i druge insekte. K nama, u Europu su stigli prije nešto manje od 20 godina, a genetska analiza je pokazala kako postoji velika mogućnost da su rezultat jedne matice koj je iz Kine stigla u Francusku ’04. godine, piše zimo.dnevnik.hr.

Tim znanstvenika analizirao je tri gena iz prvog zabilježenog dolaska azijskog stršljena u Irsku u travnju ’21. godine. Usporedili su ih sa sekvencama diljem Europe. Svi geni bili su mitohondrijski geni, koji se prenose po liniji ženki.

Pčele ovaj stršljen lovi i u Aziji, ali tamošnje pčele imaju drugačiji sustav upozoravanja i obrane, piše i Science Alert.

Podsjećamo…

– Postoje tri vrste stršljena na ovom području. Imamo naše domaće, ‘starosjedioce’. Na njih smo se već naučili. Ali, imamo sada i dvije uvezene vrste iz Azije, kineske i indijske, a koji su valjda stigli s kakvom robom, nečim… Oni su veći, jači, snažniji i napadaju sve živo, napadaju druge stršljene, napadaju pčele… – poučio nas je uvodno zapovjednik postrojbe valpovačkog DVD-a ljetos, Stjepan Koški, dodajući da su dobro i obučeni i opremljeni…

– Morali smo proći osposobljavanje, a kojeg je vodio gospodin Mišin, zacijelo najstručniji u tom području, a i kao zmijolovac, kao znalac za sve nesvakidašnje ‘operacije’. Mi smo opremljeni zaštitnom odjećom i obućom, a kako bi mogli bezopasno raditi. Koristimo sprej, određenu pjenu, a koja djeluje trenutno, s produženim djelovanjem. Aplicira se pomoću teleskopskog štapa, što nam omogućuje sigurnost. U slučaju da ipak dođe do uboda, sa sobom imamo injekcije koje odmah ubrizgavamo da bi izbjegli anafilaktički šok – kazao je za OsijekExpress.com zapovjednik postrojbe DVD-a Valpovo Stjepan Koški.

U rujnu ’21. godine stigla je vijest o napadu na Požeškoj gori. Stršljeni su tada, saznaje se, izboli pet učenika 6. razreda i tri učitelja Osnove škole Antuna Kanižlića iz Požege, kao i članicu tamošenjg HGSS-a, a koja ih je priskočila u pomoć. Dogodilo se to za trajanja školskog izleta na Požešku goru. Svi su medicinski zbrinuti. Pripadnici HGSS-a su im bili pratnja, a i prvi u pomoći. Štoviše, članica HGSS-a koja je otrpjela ubode, već je došla kasnije u školu saznati jesu li sva djeca dobro. Gnijezdo su uništili članovi JVP Požege.

Foto: Pixabay (ilustracija)