20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Cestarina prema Zagrebu jeftinija od 1.1.’23. Ali, skoro pa ‘bezveze’, samo zbog ‘zaokruživanja’…

1 min read
Nije to pojeftinjenje 'par excellence', ali dobar je primjer za sve druge pravne subjekte koji su posljednjih mjeseci cijene u kunama podigli tako da odgovaraju 'okruglim' iznosima u eurima.

Cestarina autocestom od Osijeka do Zagreba sada iznosi 122 kune. Cijelim putem, od ulaza u Osijeku, Slavonikom, autocestom A3, sve do Zagreba. Od 1.1.’23. ta će dinica biti jeftinija. Ali i sve druge.

Naime, valjalo je ‘nariktati’ eursku cijenu za lakšu naplatu, posebno u gotovini, a u duhu izbjegavanja poskupljenja i neprimjerenog zaokruživanja cijena, država je prva koja je, baš poput kazni za prometne i druge prekršaje, cijene zaokružila na nižu razinu.

Tako one spomenute 122 kune, koje su inače, po konverzijskom fiksnom tečaju, zapravo 16,19 eura, od 1.1.’23. postaju 16,10 eura ili 121,30 kuna.

Nije to pojeftinjenje ‘par excellence’, ali dobar je primjer za sve druge pravne subjekte koji su posljednjih mjeseci cijene u kunama podigli tako da odgovaraju ‘okruglim’ iznosima u eurima.

Primjer za ovu drugu, spomenutu ‘tamnu stranu’, primjetiti ćete svakodnevno u drugim djelatnostima kada cijenu u kunama uočite sasvim drugačiju i neočekivanu, ‘van pameti’ u ranijim situacijama, npr. 9,79 kuna, za nešto što je bilo 9 ili 9 i pol, a samo zato da bi od 1.1. moglo biti 1,30 eura.

Stoga, iako je smanjenje cijene autoceste zapravo beznačajno, bolje je nego da nas je dočekala cijena 16,20 eura, što bi bilo čak poslovno ‘razumnije’.

Foto: Pixabay (ilustracija)