28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura: Tri dana prije ‘noći konverzije’ premijer i guverner obišli trezor!

4 min read
Predsjednik Vlade kazao je da je zajedno s ministrom financija Primorcem i guvernerom Hrvatske narodne banke Vujčićem obišao trezor HNB-a.

– Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je predsjedao 19. sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici – navodi se u izvješću Vlade RH, kojeg prenosimo u cijelosti…

VLADA RH

Predsjednik Vlade kazao je da je zajedno s ministrom financija Primorcem i guvernerom Hrvatske narodne banke Vujčićem obišao trezor HNB-a.

„Vidjeli smo kako izgledaju logističke pripreme od strane HNB-a, u smislu dovoljne količine eura koje su došle u Hrvatsku, kako izgleda distribucija sredstava u Finine centre za gotovinsku isplatu i kako izgleda prikupljanje novčanica kuna u posljednjim mjesecima i sve ono što slijedi“, kazao je premijer.

Rekao je da smo danas tri dana nadomak velikog strateškog cilja, ulaska u Schengen i europodručje. Kazao je da je to korak Hrvatske s obje noge u najdublju integraciju Europske unije, čime se ostvaruje i strateški program Vlade i u konačnici ispunjava preuzeta obveza iz Ugovora o pristupanju Uniji.

„U desetoj godini članstva realiziramo programski cilj naše Vlade“, istaknuo je Plenković i dodao da je trebalo pet godina intenzivnog rada i suradnje svih aktera te je zahvalio svima na doprinosu.

Ostvarili smo cilj brže nego neke druge zemlje

„Možemo biti itekako zadovoljni, ostvarili smo cilj brže nego neke druge zemlje. Neke koje su krenule prije nas, još uvijek nisu realizirale taj cilj“, naglasio je i dodao da postajemo 20. članica europodručja.

„To je dobra poruka za Hrvatsku, europodručje, euro i za Uniju“, rekao je Plenković.

Kazao je da će Hrvatska uvođenjem eura biti znatno zaštićenija u krizama s kojima se suočavamo kao država, društvo i gospodarstvo, nego što bi bili bez njega.

Za današnju sjednicu, kazao je da joj je svrha da se vidi postoji li još kakav problem ili prepreka, jesu li svi akteri sve ispravno napravili te što bi bilo korisno za savjetovati našim sugrađanima u prvim danima uvođenja eura.

„Cilj ovog sastanka je i posljednja provjera, final check, da vidimo jesmo li sve napravili i sa strane banaka, pošte, Fine, države i svih aktera koji su u ovo uključeni“, kazao je.

Obilježavanje ulaska simbolično, bez velikih troškova

Najavio je da će prelazak s kune na euro obilježiti ministar Primorac i guverner Vujčić, koji će nakon ponoći 1. siječnja podići prve eure s bankomata blizu HNB-a.

U povodu ulaska u Schengen i europodručje, dana 1. siječnja  premijer Plenković će zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen posjetiti Breganu, gdje će ih dočekati slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar, a potom će na Trgu bana Jelačića popiti kavu plaćenu u eurima.

„Simbolično, bez velikih fešti i velikih troškova“, kazao je premijer i dodao:

„Ovo su ozbiljne stvari, opipljiva promjena za sve naše građane i mislim da je u ovim okolnostima to sasvim primjeren način obilježavanja.“

Zaključio je da je najvažnije da cijela operacija prelaska na euro prođe bez problema i bez nekih poteškoća za građane.

Ministar Filipović: Inicijativi etičkog kodeksa pristupilo 1006 poslovnih subjekata

Ministar Primorac podsjetio je da je od 5. rujna stupilo na snagu obvezno dvojno iskazivanje cijena s ciljem informiranja kupaca.

Kazao je da je po prvi puta proračuna predstavljen u eurima te iako se najveća bojazan odnosila na potencijalne inflatorne pritiske, oni su u Hrvatskoj minimalni, kao što su bili i u drugim državama koje su uvodile euro.

„Naravno da je razina općeg porasta cijena u Hrvatskoj nešto veća i to je u skladu s očekivanjima, ali inflatorni pritisci su doista minimalni“, kazao je.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je kako je inicijativi etičkog kodeksa pristupilo 1006 poslovnih subjekata.

„Na stranicama etičkog kodeksa značajan je broj pohvala za pridržavanja načela, njih 1520, dok je pritužbi tek manji broj“, kazao je.

Guverner Vujčić: Pozivam poduzetnike da pripreme potrebne količine eura za poslovanje na vrijeme

Guverner Vujčić rekao je da se novčanice eura distribuiraju prema gotovinskim centrima i bankama, a kasnije će se distribuirati i prema poduzećima.

Kazao je da se iskovalo 400 milijuna komada hrvatskih euro kovanica, a ovaj tjedan očekuje se još 5 milijuna komada, što će biti ukupno 96,4 posto od ukupne planirane količine kovanica.

Kazao je da je predopskrba banaka počela u listopadu te je realizirana, a što se tiče predopsrkbe poduzeća, koja je započela u prosincu, do sada se odvijala sporom dinamikom.

„Nadam se da će se u idućim danima intenzivirati. Pozivam poduzetnike da pripreme potrebne količine eura za poslovanje na vrijeme“, rekao je.

Podsjetio je da se početni paketi eura mogu kupiti u bankama, Fini i Hrvatskoj pošti. Do sada je prodano 682 tisuće početnih paketa, odnosno približno 60 posto od ukupnog broja paketa.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)