24. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Izvučeno 10 Afganistanaca! Prevrnuo se čamac u studenoj vodi! Slijedi im vraćanje u zemlju iz koje su došli!

2 min read
- Radi se o 10 muških osoba (državljani Afganistana) koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad sukladno zakonskim odredbama te slijedi postupak readmisije – vraćanja u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su došli.

– Unatoč čestim upozorenjima iz policije o opasnostima i rizicima u koje se upuštaju osobe koje nezakonito prelaze državnu granicu gumenim čamcima ili plivanjem preko hladne i nabujale Save, strani državljani su ponovno pali u rijeku, a policajci im spasili živote – javlja danas policija i nastavlja…

– Naime, policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Brod su, jutros oko 6.35 sati, nadzirući državnu granicu u blizini Donje Bebrine, oko 7-8 metara od obale u poplavljenom dijelu uočili mali gumeni čamac u kojem se nalazilo 10-tak osoba koje su se pokušale probiti kroz raslinje i drveće. U jednom trenutku čamac se prevrnuo te su se osobe našle u hladnoj vodi. Policijski službenici su im odmah priskočili u pomoć te su trojicu stranih državljana izvukli iz vode i smjestili u službeno plovilo dok je sedam osoba doplivalo do obale. Sve osobe su dovedene u službene prostorije policijske postaje te su im policijski službenici osigurali tople napitke i hranu, a u suradnji s djelatnicima Hrvatskog crvenog križa osigurali suhu odjeću i obuću.

– Radi se o 10 muških osoba (državljani Afganistana) koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad sukladno zakonskim odredbama te slijedi postupak readmisije – vraćanja u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su došli.

– Ponovno upozoravamo na tragedije koje se mogu dogoditi osobama prilikom nezakonitih prelazaka državne granice jer na ovakav način osobe riskiraju svoje zdravlje i živote, budući da je u ovim zimskim mjesecima rijeka Sava nabujala, puna naplavina, granja i trupaca.

– Također se mogu ponoviti slučajevi oštećenja ili prevrtanja čamaca uslijed kojih su tragedije neizbježne, ako se u tom trenutku u blizini ne nalaze policijski službenici koji su uvijek spremni pomoći i spasiti osobe. Isto tako osobe koje nezakonito uđu u Republiku Hrvatsku, ili osobe koje im u tome pomažu ili potiču, čine prekršaj, odnosno kazneno djelo za koje će biti adekvatno sankcionirane – zaključuje policija.

Foto: PU BPŽ (screenshot, ilustracija)