25. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gripa u naciji! U posljednjem tjednu veliki rast broja zaraženih! Najveća stopa u dvije slavonske županije…

1 min read
- Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj  i Krapinsko-zagorskoj županiji.

– U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2022./2023., zaključno s 25. prosinac 2022. godine, u sklopu agregiranog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 1.759 prijava oboljelih od gripe, od čega su 1.043 prijave zaprimljene u 51. tjednu 2022. godine – javlja HZJZ i dodaje…

– Najveća stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj  i Krapinsko-zagorskoj županiji.

– Među pristiglim prijavama kliničke gripe, stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

– Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u laboratorijskim uzorcima potvrđen je pretežno virus gripe tip A te sporadično virus gripe tip B. U subtipiziranim uzorcima zastupljena su oba virusa gripe A/H3N2 i /H1N1.

– Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe, a u laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A – zaključuje se.

Foto: Pixabay (ilustracija)