29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zašto na Novu godinu jedemo svinjetinu? Zašto se noćas nosi crveno donje rublje?

2 min read
Jedno je vjerovanje tako da ako prvo sretnete muškarca, godina će vam biti sretna i puna novaca, nasuprot mogućnosti ako prvo sretnete ženu, piše portal Narodni.net.

U Djeda Mraza možda više ne vjerujemo, ali do određenih tradicija itekako držimo. Malo je stolova na kojima tako na Novu godinu za ručak na stolu neće biti svinjetina, prasetina…, a i noćas, na Silvestrovo, neke dame, možda i gospoda, nosit će crveno donje rublje. Zašto to činimo?

Najjednostavnije rečeno, zato što kroz niz takvih činidbi vjerujemo kako će nam sljedeća godina biti bolja i uspješnija, bogatija, zdravija…

Jedno je vjerovanje tako da ako prvo sretnete muškarca, godina će vam biti sretna i puna novaca, nasuprot mogućnosti ako prvo sretnete ženu, piše portal Narodni.net.

Svinjetina, pak, predstavljala kretanje unaprijed i sreću. Naime, perad ‘čeprka’, povlači travu i zemlju nogama unazad, stoga nije izbor za novogodišnji ručak, kao ni zec koji bježi i odnosi sreću. Nije bolji izbor ni riba, jer otpliva s blagostanjem. Ali svinja, ona ruje naprijed.

Nošenje crvenog donjeg rublja je običaj koji je stigao iz Španjolske. Ondje se vjerovalo da crveno donje rublje nose osobe koje traže ljubav, a oni koji traže rast i razvoj u karijeri nose žuto. Ali važno je i to da donje rublje ne bi trebali kupiti sami, već bi ono trebalo biti poklonjeno, a nakon novogodišnje noći bačeno.

I napokon, na Novu godinu neki naši ljudi ne preu kosu, kako ne bi imali glavobolje kroz godinu.

Ima toga naravno još, ali dovoljno je 😀

Foto: Pixabay (ilustracija)