4. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Gripa puni čekaonice u Domu zdravlja u Osijeku! Prva smrt od gripe u Slavoniji!?

2 min read
- Gripa je bila ta koja je po svemu sudeći potaknula taj neželjeni i malo nepredviđeni niz događaja koji su, nažalost, doveli do smrtnoga ishoda, rekao je dr. Ivica Čabraja s Odjela infektologije.

Gripa je uzela prvu žrtvu u Slavoniji, javlja danas HRT, navodeći kako je riječ o muškarcu, srednje životne dobi, s kroničnim bolestima. Slučaj je zabilježen u Brodsko-posavskoj županiji, gdje se tjedno bilježi oko 200 novooboljelih osoba od gripe. Muškarac je preminuo na Odjelu za infektologiju bolnice u Slavonskom Brodu, piše HRT.

– Riječ je o osobi rođenoj 1958. godine koja je necijepljena i s komorbiditetima. PCR-om je dokazana influenca i to još jednom pokazuje da je gripa ozbiljna i opasna bolest – kazao je za HRT dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj NZJZ BPŽ.

– Gripa je bila ta koja je po svemu sudeći potaknula taj neželjeni i malo nepredviđeni niz događaja koji su, nažalost, doveli do smrtnoga ishoda, rekao je dr. Ivica Čabraja s Odjela infektologije.

Situacija Osijeku je također zabrinjavajuća. Broj oboljelih raste. Potvrđuje to specijalist obiteljske medicine, dr. Rudika Gmajnić za Radio Osijek, navodeći simptome s kakvima pacijenti pune čekaonice osječkog Doma zdravlja, naglu visoku temperaturu, opću slabost, malaksalost, glavobolju, bol u mišićima, suhi kašalj i začepljenost nosa…

– Ono što je drugačije kod ovosezonskih pacijenata, jest preuranjeni odlazak kod doktora umjesto da se oboljeli izoliraju, liječe i sami pokušaju skidati temperaturu predviđenim lijekovima… – govori za Radio Osijek dr. Gmajnić.

Uvjetovalo je to gužve u osječkim ambulantama, kako kod liječnika obiteljske medicine, tako i kod pedijatara.

Gmajnić govori kako očekuje još veće brojke nakon blagdanskih druženja.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)