2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Celulit! Kako smanjiti vjerojatnost pojave? Koje su to namirnice koje utječu?

1 min read
Celulit nije opasan za zdravlje. Ali, želite li ga smanjiti, odnosno vjerojatnost pojave, izbjegavajte ovu hranu, savjetuje Eat This, a prenosi Index.

Postoji onaj ‘muški vic’ – “Zašto muškarci nemaju celulit? Zato što je to ružno.” Ali, ženama ni vic ni celulit nisu zabavni, makar muškarci ne nalaze probleme u sitnim nesavršenstvima kakva samo gospođe na sebi primjećuju. Muški su puno jednostavniji po tom pitanju.

Pa ipak, celulit je ‘vječna tema’. Mrzak je mnogim ženama, a iz klinike Cleveland kažu kako ga ima između 80 i 90% žena. Odgovaraju i zašto se pojavljuje i koje namirnice mogu povećati vjerojatnost pojave.

Svi uzročnici nisu poznati, ali se vjeruje da hormoni i genetika igraju veliku ulogu. Celulit nije opasan za zdravlje. Ali, želite li ga smanjiti, odnosno vjerojatnost pojave, izbjegavajte ovu hranu, savjetuje Eat This, a prenosi Index.

Sladoled – masnoće nas čine sklonijima celulitu. Namirnice poput sladoleda obilan su izvor i kalorija i zasićenih masti.

Bijeli kruh – kruh je skriveni izvor natrija. Kombinacija soli i rafiniranih ugljikohidrata pridonosi vjerojatnosti za pojavu celulita. Kruh od cjelovitog zrna pšenice je bolji izbor.

Kolači – i keksi sadrže masnoće, rafinirane ugljikohidrate i natrij.

Pizza – sadrži sol, koja uzrokuje zadržavanje tekućine u tijelu. A ako se tekućina nakuplja u krvnim žilama, može pritisnuti masne stanice celulita, čineći ih vidljivijima, kaže se u tekstu Indexa.

Foto: Pixabay (ilustracija)