19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Sve je spremno: Kreće 8. WineOS! Održava se 13. i 14. siječnja u Osijeku

3 min read
Manifestacija je po svojoj veličini i značaju najvažniji događaj te vrste na istoku Hrvatske te je postala važna za bolju promociju proizvođača vina i podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti njegovanja i unapređenja kulture stola.

U organizaciji Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske „Dekanter“ danas (09. siječnja 2023. godine) je najavljen dvodnevni WineOS, sajam vina, delicija i ugodnog življenja koji će se 13. i 14. siječnja 2023. godine osmi put održati u Osijeku.

Manifestacija je po svojoj veličini i značaju najvažniji događaj te vrste na istoku Hrvatske te je postala važna za bolju promociju proizvođača vina i podizanje svijesti lokalnog stanovništva o važnosti njegovanja i unapređenja kulture stola.

Uoči otvorenja ovog međunarodnog festivala, danas su na konferenciji za medije govorili zamjenik župana Mato Lukić, predsjednik Udruge za promicanje enogastroturizma Hrvatske „Dekanter“ Boris Ocić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka Igor Medić, pročelnica UO za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Turalija, direktorica TZ OBŽ Ivana Jurić i voditeljica projekta Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Dorotea Telarović.

– Ove godine očekujemo najbolji i najposjećeniji WineOS koji označava prekrasan početak  nove godine. Upravo su manifestacije prošle godine privukle velik broj posjetitelja u grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju te ju pozicionirale kao najbolju turističku godinu, čak i u usporedbi s predpandemijskom 2019. Osječko-baranjska županija podržava i podržavat će i ubuduće ovakve i slične manifestacije koje imaju za cilj privući posjetitelje u do sada samozatajnu i skrivenu destinaciju, a to je istok Hrvatske – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Podršku osmom WineOS-u daje i Grad Osijek, a pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Igor Medić ističe kako ova manifestacija privlači posjetitelje iz nekoliko susjednih zemalja.

– Ovogodišnjih 110 izlagača govori u prilog da WineOS raste iz godine u godinu, baš kao i očekivanja, a Gradu Osijeku je čast da je partner u organizaciji ove vrijedne manifestacije – rekao je Medić.

– Vinski turizam katalizator je razvoja brojnih zemalja, pa zašto ne bi i mi bili jedna od njih? WineOS svake godine opravdava povjerenje i očekivanja, kako brojem izlagača, tako i brojem posjetitelja – naglasila je pročelnica UO za turizam, kulturu i sport OBŽ Tatjana Turalija.

U prosincu prošle godine TZ OBŽ napravila je promociju WineOS-a i osječkog Adventa u susjednoj Baranji, u Mađarskoj s ciljem otkrivanja što se događa s mađarskim turistima tijekom 2022. godine, objasnila je direktorica TZ OBŽ Ivan Jurić.

– Imamo povećanje od 57% dolazaka i noćenja mađarskih gostiju, što smatram lijepim uspjehom. Ono što je posebno vrijedno je da je upravo WineOS prva velika vinska manifestacija u Hrvatskoj, upravo u siječnju kada nam je posebno potreban motiv za dolazak, a slijedi ju Vinceška, kada se proslave sele u male podrume – rekla je Jurić.

Na prošlogodišnjem WineOS-u ostvarena je suradnja s Ugostiteljsko-turističkom školom Osijek čiji su učenici učili i radili na velikoj i zahtjevnoj manifestaciji poput ove.

– Regionalni centar kompetentnosti ima ulogu da kroz reformu strukovnog obrazovanja, obrazovanje približi poslodavcima, zbog čega nam je bitno da su nas organizatori WineOS-a prepoznali kao dionike koji će se aktivno uključiti u sajam. Mi ćemo svoj doprinos dati kroz promociju strukovnog obrazovanja kako bi široj javnosti približili što ugostiteljsko-turistička zanimanja pružaju i na koji način oni, uključenjem u tržište rada, mogu generirati razvoj turizma u ovom dijelu Hrvatske. S druge strane, izuzetno nam je važna dodatna povezanost s ostalim dionicima turističkog sektora te lokalne zajednice – zaključila je voditeljica projekta Regionalnog centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Dorotea Telarović.

Tekst i foto: OBŽ