28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Radić o cijeni GPP-a: Potrebno je da građani što manje osjete ovu ekonomsku krizu!

2 min read
Obrazlažući GPP-ovo podizanje cijena podsjetio je kako je u protekloj godini inflacija bila 13,1 posto i da je gorivo naraslo za 39,25 posto, a istaknuo je i da bi cijena električne energije bi bila tri puta veća da nije bilo uredbe Vlade.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić sazvao je u utorak konferenciju za novinare na kojoj se osvrnuo na odluku Nadzornog odbora Gradskog prijevoza putnika (GPP) o izmjeni cjenika usluga javnog prijevoza na području grada.

Gradonačelnik je rekao da je odlučio ukinuti odluku o novom cjeniku te da se od sutra vraća stari cjenik koji je bio na snazi do 31. prosinca 2022., ističući kako je ova gradska uprava socijalno osjetljiva i želi zaštititi građane Osijeka u vremenu kada je zabilježen velik udar na kućne budžete građana.   

– Ova gradska uprava želi biti racionalna, a ne populistička. Svjestan sam da dobro upravljanje nekada traži nepopularne poteze, ali i situacije u kojoj se naši sugrađani u ovome trenutku nalaze. Racionalnim vođenjem grada u proteklih godinu i pol dana te pametnom financijskom politikom došli smo u situaciju da nam se račun nalazi u plusu i da u 2023. ne planiramo nijedno financijsko zaduženje, što u Gradu Osijeku nije bila situacija proteklih 20-ak godina – kazao je gradonačelnik Radić.

Dodao je kako je Osijek među rijetkim gradovima koji je potpisao kolektivni ugovor sa svim gradskim poduzećima i povećao radnicima materijalna prava, uključujući i vozače GPP-a kojima je plaća porasla prvi put u posljednjih 10 godina.

– Iako se Uprava GPP-a vodila racionalnim poslovanjem, u ovom trenutku nije vrijeme za podizanje cijene. Grad Osijek ima financijske kapacitete da odluku o povećanju cijena suspendiramo do daljnjega. Mi ćemo nastaviti pratiti cijene, analizirati i tražiti načine i modele kako da poslovanje bude racionalno, ali i da građani što manje osjete ovu ekonomsku krizu – zaključio je Radić. 

Obrazlažući GPP-ovo podizanje cijena podsjetio je kako je u protekloj godini inflacija bila 13,1 posto i da je gorivo naraslo za 39,25 posto, a istaknuo je i da bi cijena električne energije bi bila tri puta veća da nije bilo uredbe Vlade.

– Kako rastu troškovi, a cijena karte se ne mijenja, tako raste i subvencija Grada Osijeka prema GPP-u. Subvencija je od 2017. do danas narasla s 18,1 milijuna kuna na 34,4 milijuna, gotovo se udvostručila. Uz 34,4 milijuna kuna subvencije, Grad Osijek prošle godine platio je i ratu kredita od 15,5 milijuna kuna naslijeđenu iz proteklih mandata, što znači da je samo prošle godine GPP-u doznačeno 50 milijuna kuna – poručio je gradonačelnik dodajući kako je, unatoč povećanju cijene, učenička karta, primjerice, i dalje bila jeftinija nego u Rijeci i Splitu.

Direktor GPP-a Dejan Rusmirović istaknuo je da će poštovati odluku o povratku na stari cjenik i obavijestiti putnike o načinu na koji će se izvršiti refundacija sredstava onima koji su karte kupili po povećanim cijenama, ovisno o važećim propisima.

Foto: Grad Osijek