29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Osijeku konferencija projekta „Optimizacija sustava lokalne i područne samouprave“

2 min read
Ocijenivši projekt hvalevrijednim, zamjenik gradonačelnika rekao je kako je riječ o prvom koraku optimizacije i racionalizacije rada jedinica lokalne i područne samouprave.

Zamjenik osječkog gradonačelnika Dragan Vulin sudjelovao je u petak na trećoj konferenciji u okviru projekta ,,Optimizacija sustava lokalne i područne (regionalne) samouprave”, u organizaciji Ministarstva pravosuđa i uprave.

Ocijenivši projekt hvalevrijednim, zamjenik gradonačelnika rekao je kako je riječ o prvom koraku optimizacije i racionalizacije rada jedinica lokalne i područne samouprave.

– Osigurana su značajna sredstva, prije svega za analizu, a onda i objedinjavanje funkcija koje obavljaju neke jedinice lokalne samouprave, tamo gdje se pokaže potrebnim, a sve u cilju racionalizacije cijelog sustava – istaknuo je Vulin.

Podsjetio je i kako je od 2021., s održanim lokalnim izborima, smanjen broj za više od oko 500 dužnosnika na nacionalnoj razini, čime su postignute i određene uštede, a ograničene su i visine vijećničkih naknada.

– Sustav se čini transparentnijim i racionalnijim, ali i ono što je najvažnije, da pruža dobru uslugu građanima. Često je u hrvatskom javnom prostoru bilo polemika oko broja jedinica lokalne samouprave i njihove održivosti. I Grad Osijek obavlja, odnosno naše gradske tvrtke, usluge i na područjima susjednih nam općina. Govorimo o zbrinjavanju komunalnog otpada i javnom prijevozu, ali otvoreni smo za suradnju i za funkcionalno spajanje sa susjednim općinama. Mislim da je projekt dobar i da će rezultirati boljom uslugom za građane i, u konačnici, uštedama – poručio je zamjenik Vulin.

U okviru ovog projekta izrađena je baza podataka o kapacitetima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te jedinstveni informacijski sustav za prikupljanje i pohranu podataka s kojom će se definirati i analizirati indikatori za procjenu kapaciteta jedinica koji su potrebni za kvalitetno obavljanje poslova i efikasno pružanje usluga građanima.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program ,,Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2022., a ukupna vrijednost projekta je oko 20 milijuna kuna.

Tekst i foto: Grad Osijek