14. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Mađarski ‘shopping’ kod nas: ‘Kolbas, Vajkrem, tej, hrenovke…’ sada se kupuju u Hrvatskoj!?

1 min read
Inflacija u Mađarskoj je najveća u EU u ovom trenutku. I stoga su se novinari mađarskog ATV-a zaputili u Hrvatsku usporediti cijene.

Gdjegod se u Siklosu u Mađarskoj još mogu vidjeti prašnjavi izlozi, paučina u prozorima i natpis na hrvatskom jeziku. Još su ‘svježi’ ovdašnji ‘pohodi’ na tamošnju tržnicu i trgovine, kako u Siklosu, tako i Harkanju. No, sve više medija donosi priču kako se situacija okrenula za 180 stupnjeva.

Već smo pisali o tome kako su Mađari požurili na benzinske pumpe u Hrvatskoj, budući da su ondje cijene ‘odmrznute’ i više nema povlaštenih cijena ni za domaće, posebno ne za strance. A sada je Mađarska ‘odmrzla’ i druge cijene.

Inflacija u Mađarskoj je najveća u EU u ovom trenutku. I stoga su se novinari mađarskog ATV-a zaputili u Hrvatsku usporediti cijene.

– …kupili smo 4 žuta krumpira za 500 forinti po kilogramu, što je iznosilo 220 forinti, 2 luka za 529 forinti po kilogramu, što je iznosilo 100-injak forinti, a hrenovku smo kupili po relativno prihvatljivoj cijeni, s udjelom mesa od 65% – pisali su, kazavši kako je sve to stajalo 913 forinti, 2,3 eura, prenosi i piše Večernji list, dodajući riječi novinara kako se sve to skupa ulaskom u Hrvatsku značajno promijenilo…

Kilogram krumpira za oko 260 forinti, 0,65 eura. Hrenovke s 95% mesa… Za iste proizvode, 4 krumpira, 2 luka i hrenovke, platili su 529 forinti, 1,33 eura.

Foto: Pixabay (ilustracija)