2. veljače 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Drava kod Osijeka u 3 dana narasla metar i pol! Izvanredne mjere obrane od poplave u Jasenovcu!

2 min read
- Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava za Sava - Jasenovac... - javlja danas oko podneva Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a RH.

U proteklih nekoliko dana na gotovo cijelom području Republike Hrvatske pala je velika količina oborina koja je izazvala poraste vodostaja rijeka. Slavonija prolazi dobro. Pa ipak, u Jasenovcu, za rijeku Savu, proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava, a vrijedi znati i da je vodostaj Drave kod Osijeka u svega tri dana narastao za metar i pol. Ujedno, raste i Dunav.

– Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava za Sava – Jasenovac… – javlja danas oko podneva Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a RH.

Sava kod Jasenovca od večeras je na 809 centimetara, a 800 je bila točka za izvanredne mjere. Izvanredno stanje nastupa na 900.

– Vodostaji Save do Rugvice su u opadanju s tendencijom opadanja. Nizvodno do hidrološke postaje Crnac vodostaji su u stagnaciji s tendencijom blagog opadanja, a na hidrološkojpostaji Crnac su u porastu s tendencijom stagnacije. Dalje nizvodno vodostaji su u porastu s tendencijom porasta, vodostaji su u domeni od srednje niskih do visokih voda – stoji u podnevnom priopćenju Civilne zaštite.

Vodostaj Drave kod Osijeka od 18. siječnja u 7 ujutro i vrijednosti od -79 centimetara, narastao je do večeras u 19 sati na 70 centimetara. Što će reći da je Drava rasla za oko metar i pol. Pripremno stanje obrane od poplava proglašava se na 200 centimetara, redovne mjere na 350…, ali sve su prilike, sukladno priopćenju CZ-a, da do toga neće ni blizu doći.

– Vodostaji Drave do Terezinog Polja su u porastu s tendencijom opadanja. Nizvodno do Donjeg Miholjca vodostaji su u opadanju s tendencijom opadanja, a dalje do Osijeka su u porastu s tendencijom stagnacije. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda… – javlja Civilna zaštita.

Dunav kod Batine stagnira i/li raste. Trenutno je na 154 centimetra, a za pripremno stanje potrebno je 300.

– Vodostaji Dunava su u porastu s tendencijom porasta. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda – stoji u priopćenju CZ-a.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)

Centar za postavke privatnosti

Obavezno

Potrebni kolačići za funkcioniranje stranice.

gdpr,

Analytics

Ovi kolačići pomažu nam pratiti Vašu interakciju sa stranicom i detektirati eventualne probleme.

_gat, _ga, _gid

Analytics

Other