29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Osijek će, nakon Lisinskog, imat najveću koncertnu dvoranu! Radić: Istinska Slavonska metropola!

4 min read
U Osijek je danas stigla ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, dočekao ih, sa suradnicima, gradonačenik Osijeka Ivan Radić, svakako i zamjenica Jasenka Crnković, zamjenik župana OBŽ Josip Miletić...

Lobiranjem osječkog gradonačelnika Ivana Radića, u Osijek dolazi oko 930 tisuća eura za opremanje koncertne dvorane u Kulturnom centru u Osijeku. Bit će to, poslije dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, druga najveća dvorana u Hrvatskoj.

Prvo Lisinski, odmah Osijek, a onda dugo nitko… I nisu to jedina sredstva koje će Ministarstvo kulture i medija dostaviti za osječke potrebe. Stižu sredstva i za Dječje kazalište, za HNK u Osijeku… Osječki gradonačelnik Radić zahvalio je na potpori Ministarstva kulture i ostalim osječkim projektima. Tako je za Hrvatsko narodno kazalište, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, te Gradske galerije kroz Javni poziv javnih potreba u kulturi odobreno 369 tisuća eura, odnosno s Koncertnom dvoranom ukupno 1,3 milijuna eura.

U Osijek je danas stigla ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima, dočekao ih, sa suradnicima, gradonačenik Osijeka Ivan Radić, svakako i zamjenica Jasenka Crnković, zamjenik župana OBŽ Josip Miletić…

Ministarstvo kulture i medija, za potrebe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturnih objekata, infrastrukture, odobrilo je iznad 7,5 milijuna eura. Novac je namijenjen za 279 programa širom zemlje, ali valja znati kako najveći dio tog novca ide u Slavoniju, napose Osijek. Financirat će se, prije svega, opremanje koncertno-kazališne dvorane u Osijeku. To znači skori dovršetak koncertne dvorane u osječkom Kulturnom centru, a u kojoj je već bilo ponešto nastupa i događanja, no u ‘roh-bau’ uvjetima, dočim bi dovršetak i opremanje mogli značiti gostovanja orkestara, filharmonija.

Osječki gradonačelnik i ministrica obišli su danas Koncertnu dvoranu…

– Grad Osijek je dobio velika sredstva od Ministarstva kulture u iznosu od 929 tisuća eura. Želim naglasiti da su to najveća sredstva za investicije na godišnjoj razini koje je Ministarstvo kulture ikada dalo i ja se i ovim putem na tome zahvaljujem ministrici što je prepoznala važnost ovog projekta. Podsjećam da smo ranije od Ministarstva regionalnog razvoja za koncertnu dvoranu dobili 770 tisuća eura čime dolazimo do iznosa od 1,7 milijuna eura. Upravo je to iznos koji nam treba za potpuni dovršetak koncertne dvorane. Tako dolazimo do vrlo jednostavne računice, a to je  da će ova koncertna dvorana, zahvaljujući ova dva ministarstva građane grada Osijeka koštati nula kuna – izjavio je osječki gradonačelnik Ivan Radić na konferenciji za novinare održanoj u budućoj Koncertnoj dvorani.

– Potvrdila bih da smo prepoznali sve ono dobro što se u gradu Osijeku događa, jer mi se možemo uključiti tamo gdje postoji lokalna inicijativa, a gradonačelnik je pokazao zajedno sa svojim suradnicima veliki  interes za razvoj ne samo kulturne infrastrukture nego i programa u različitim kulturnim djelatnostima. Projekt ove dvorane, gradonačelnik je već sve rekao, je nešto što nas jako veseli. To je ove godine naša najveća pojedinačna investicija, a govorim o nacionalnim sredstvima i sigurna sam da ćemo završetkom ove dvorane dobiti jedan u prvom redu sjajan koncertni prostor ali i prostor koji će služiti i za druge i kulturne  ali i druge namjene – istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

– Koncertna dvorana ovdje u Gradu Osijeku od izuzetne je važnosti i nakon dvorane Vatroslava Lisinski u Zagrebu, kao što je Gradonačelnik rekao, bit će najveća i najmodernija i uvjeren sam da će do kraja 2024. godine ona biti završena i svi da ćemo uživati u onome što kultura u Gradu Osijeku znači i što za kulturu znači takva dvorana – rekao je zamjenik osječko-baranjskog župana Josip Miletić.

Dvorana se prema riječima gradonačelnika Radića namjerava dovršiti do konca 2024. godine.

– Pokazujemo i ovime da smo prava, istinska Slavonska metropola. Dvorana će imati 417 sjedećih mjesta, nakon koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog bit će i najveća u Hrvatskoj a ja bih se usudio reći i najmodernija tako da su ovo stvarno prekrasne vijesti za sve građane grada Osijeka i Osječko-baranjske županije gdje dižemo kulturu na jednu višu razinu – istaknuo je osječki gradonačelnik te najavio održavanje Panonskog festivala knjige u Osijeku.

– Održali smo danas i radni sastanak sa Zajednicom nakladnika i knjižara pri HGK na kojem smo odlučili da ćemo u suradnji s njima, s Ministarstvom kulture, Osječko-baranjskom  županijom organizirati Panonski festival knjige u Osijeku krajem svibnja, najvjerojatnije na lokaciji dvorane Gradski vrt – rekao je osječki gradonačelnik.

– Bit ćemo od samog početka partneri u tom projektu: Grad Osijek, Županija  i naravno kao nositelji inicijatori koji će to osmišljavati program Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore. To je na tragu svih naših napora koje smo ulagali i ulažemo kao Vlada i da poboljšamo status knjige, da promoviramo kulturu čitanja da nastavimo sa dobrim inicijativama koje smo pokrenuli i za vrijeme godine čitanja i evo ja se nadam i vjerujem da će svi građani Osijeka ali i svi građani susjednih gradova i županija pa možda i oni izvan Hrvatske prepoznati taj festival kao mjesto susreta s dobrom kvalitetnom knjigom, sa piscima koje poznaju i cijene i da ćemo na takav način gradu Osijeku dati još jedan iznimno kvalitetan kulturni sadržaj – istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Foto: OsijekExpress.com