29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

OBŽ i Grad Osijek: Obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta!

2 min read
Od 2005. godine, kada su Ujedinjeni narodi donijeli Rezoluciju o danu sjećanja na holokaust, ovaj se datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti.

U organizaciji Židovske općine Osijek danas (27. siječnja 2023. godine) u Osijeku je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta. Tim povodom položeni su vijenci pred spomenikom „Majka i dijete“ u Parku Oscara Nemona, a nazočnima se obratio predsjednik Židovske općine Osijek Damir Lajoš. U ime Osječko-baranjske županije vijenac je položio zamjenik župana Josip Miletić.

Damir Lajoš je podsjetio da je Židovska općina Osijek prije 2. Svjetskog rata brojala više od 2.500 članova, a pretpostavlja se da je u Osijeku živjelo oko 3.000 Židova, no nisu svi bili članovi Židovske općine. Poslije tog rata u Židovskoj općini se pojavilo tek 300 osoba!

– Znači da smo tada „vrlo efikasno desetkovani“, svaka deseta osoba. Danas nas je na području tri županije oko 150, od čega stotinjak u Osijeku. Razlika u odnosu na kraj 2. Svjetskog rata i sada je da uvijek imamo pravo i mogućnost doseljavanja u Izrael, na što se odlučuje veliki broj ljudi u potrazi za poslom ili sličnim razlozima – kazao je Damir Lajoš.

– S porukom da se nikada ne ponovi danas se prisjećamo svih žrtava iz 2. Svjetskog rata, kao i žrtava u Domovinskom ratu i oslobađanju Republike Hrvatske. Svaka žrtva ima pravo na pijetet i odavanje počasti, a svim obiteljima čiji su članovi stradali izražavamo i ovog puta žalost i sućut. Obilježavanjem poput današnjeg ujedno pridonosimo osvještavanju šire javnosti da se takvi događaji nikada ne zaborave i ne ponove – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se na dan oslobođenja logora Auschwitz u Poljskoj, najvećeg nacističkog koncentracijskog logora u Europi, što se dogodilo 27. siječnja 1945. godine. Donošenjem Rezolucije o danu sjećanja na holokaust, Ujedinjeni narodi su 2005. godine taj dan proglasili Danom sjećanja na sve žrtve holokausta.

Zamjenica osječkog gradonačelnika Jasenka Crnković položila je vijenac kod spomenika „Majka i dijete“ osječkoga kipara židovskog podrijetla Oscara Nemona.

Upravo ovaj spomenik, u neposrednoj blizini Židovske općine Osijek, simbol je stradanja židovskog naroda u Drugom svjetskom ratu. Današnji je dan, 27. siječnja, podsjetnik na 1945. kada je oslobođeno 7.500 Židova iz nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj.

Od 2005. godine, kada su Ujedinjeni narodi donijeli Rezoluciju o danu sjećanja na holokaust, ovaj se datum obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti.

Središnje mjesto očuvanja sjećanja na žrtve holokausta danas je centar Yad Vashem u Jeruzalemu, dok se u ostalim zemljama širom svijeta ovaj dan obilježava komemorativnim, edukativnim, mirovnim, kulturnim i političkim aktivnostima kojima se odaje počast žrtvama kao upozorenje protiv zaborava.

Zajedničkim nastojanjima društvo ima odgovornost učiti i odgajati djecu u duhu promicanja mira, nenasilja i ljubavi kako se zločini nad čovječanstvom ne bi više nikada ponovili.

Tekst i foto: OBŽ & Grad Osijek