30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zaraze streptokokom! Zabrinjava invazivni oblik! Dr. Drenjančević iz KBC-a Osijek: Za sada nismo imali! Ali…

2 min read
Slučajevi zaraze streptokokom se bilježe i u osječkom KBC-u. Više nego inače, govori Domagoj Drenjančević. Pa ipak, invazivnog oblika nije bilo. No, bilo je hospitaliziranih zbog općeg stanja.

Broj zaraženih osoba streptokoknom bakterijom u zemlji raste. Zabrinjava invazivni oblik bolesti. A pojavljuje se češće nego prije. Takvih, snažnih slučajeva je 16 u zemlji, a preminulo je 5 osoba.

– Ono što je novije na neki način jest taj invazivni streptokok, koji nismo imali u tolikom broju prethodnih godina kao sada. Inače bismo imali kroz sezonu jedan do dva slučaja tog invazivnog oblika, rekla je za HRT Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

Komplikacije kod invazivnog slučaja, jasno je iz brojki, mogu završiti smrću. Jedan je pacijent umro zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti. Invazivnih slučajeva u Zagrebu je bilo 15 do sada, govori Marko Kutleša, pročelnik Zavoda za intenzivnu medicinu Klinike Dr. Fran Mihaljević, dodajući kako streptokok uzrokuje anginu, ali može doći do komplikacija, gdje se može razviti upala pluća, bakterija ući u krv…

Istovremeno, raste broj i oboljelih od neinvazivnog oblika gnojne angine. Zaključili smo godinu, točnije prosinac ’22. s 1.400, a godišnji je prosjek inače 1.000.

Slučajevi zaraze streptokokom se bilježe i u osječkom KBC-u. Više nego inače, govori Domagoj Drenjančević. Pa ipak, invazivnog oblika nije bilo. No, bilo je hospitaliziranih zbog općeg stanja.

– Radilo se uglavnom o ambulantnim bolesnicima. Neki od njih su bili hospitalizirani zbog kompletnog općeg stanja, ali nije to bilo svrstavano u kategoriju invazivni streptokokni oblik, rekao je Domagoj Drenjančević, voditelj Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije KBC-a Osijek.

Cjepiva za ovo nema. Liječnici upozoravaju da je potrebno oboljele od invazivnog oblika, svakako i kontakte, detektirati na vrijeme. Preventivno će dobiti antibiotike.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)