29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Koja su vozila najčešće oštećena u prometnim nesrećama u EU i Hrvatskoj? BMW? Audi? Ne!

2 min read
U prošloj godini u Hrvatskoj su bile 32.562 prometne nesreće, od kojih su 2.820 teške. U 243 prometne nesreće, smrtno je stradalo 275 osoba.

Razoreno autobusno stajalište u Osijeku, ‘driftanje’ po Platku, poginule mlade osobe u Vinkovcima prije više mjeseci…, sve su to automobilski dogđaji i nesreće u kojima se vozio BMW. Je li ta marka vozila najčešćom u prometnim nesrećama?

U prošloj godini u Hrvatskoj su bile 32.562 prometne nesreće, od kojih su 2.820 teške. U 243 prometne nesreće, smrtno je stradalo 275 osoba.

Istraživanje carVerticala, platforme za provjeru povijesti automobila, kaže da je Hrvatska po broju oštećenih automobila sedma u Europi. Istraživanje je provedeno u 17 europskih zemalja, tako da su korišteni brojevi šasije koji otkrivaju informacije o svakoj nesreći. I dobili su rezultate o tome koja su vozila najčešće oštećena u prometnim nesrećama…

I BMW-a nije u ‘TOP 3’, piše N1.

Najčešće oštećeni automobili su marke Lexus, modeli GS, CT i NX. Pa ipak, pravi razlog valja tražii u tome što se njihovi vlasnici najčešće za svako oštećenje i kvar obraćaju ovlaštenim serviserima. Slijedi Subaru, modeli Forester, Legacy i Outback, potom je na listi Jaguar s modelima XF, XJ i XE.

Na četvrtom mjestu je BMW sa serijama 3, 5 i X5.

A prvi pet ‘zaokružuje’ Dacia, s modelima Sandero, Duster i Logan.

Najmanje oštećene marke prema ovom istraživanju su Fiat, Citroen, Peugeot, Opel i Nissan.

Autori istraživanja napominju kako je svakako jedan od razloga što ove potonje marke proizvode i slabije automobile.

A kakva je situacija u Hrvatskoj?

Prema podacima MUP-a, najčešće su u prometnim nesrećama u ’22. godini sudjelovala vozila marke Volkswagen. I to Golf, Passat i Polo.

Nakon VW-a stiže Opel, odnosno Astra, Corsa i Insignia. Potom Renault, uz Clio, Megane i Twingo.

Nakon VW-a slijedi Opel kod kojeg prednjače modeli Astra, Corsa i Insignia.

To ne znači da su vozači tih vozila i najlošiji ili najagresivniji, jer, kako piše N1, a kako iz potvrđuju iz MUP-a, podaci se odnose na sve sudionike prometnih nesreća, neovisno o krivnji vozača.

A ključni razlog može biti i zastupljenost ovih vozila. To su i najčešći automobili u Hrvatskoj. VW ima udio tržišta s oko 12%.

BMW nije među prvima u Hrvatskoj, ali jest u Europi, a razloge, dodaje N1, isto tako treba tražiti u njihovoj zastupljenosti. Udjel na tržištu im je od 2,62%.

Foto: Pixabay (ilustracija)