28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Upisi promjena u gruntovnici od sutra samo preko odvjetnika ili javnog bilježnika…

1 min read
Nije sasvim jasno kako je to olakšalo stvari. Iako su iz Ministarstva pravosuđa i uprave isticali su da će to ubrzati postupak.

Od sutra, od 10. veljače, prijedloge za upis u zemljišne knjige, za vas će moći obaviti jedino javni bilježnici ili odvjetnici, elektroničkim putem. Sami više nećemo moći. Izmjene zakona stupile su na snagu u studenom prošle godine, ali je primjena odgođena do sutra. Više tako ne moramo u gruntovnicu, ali moramo do odvjetnika ili javnog bilježnika.

Angažiranje odvjetnika ili javnog bilježnika i do sada je bilo moguće za upisivanje vlasništva nad nekretninom, hipoteke, prijedloga brisanja hipoteke…, a sada je obveza. Nije sasvim jasno kako je to olakšalo stvari. Iako su iz Ministarstva pravosuđa i uprave isticali su da će to ubrzati postupak.

Tvrdili su i kako će cijeli proces biti jeftiniji. Isticali su da je sudska pristojba za upis elektroničkim putem upola povoljnija, da se za prijedlog za upis u zemljišnu knjigu neće plaćati 250 kuna, nego 125 kuna, kada to za njih elektroničkim putem radi odvjetnik ili bilježnik. Dodali su tome i 100 kuna javnobilježničke naknade, pa je posao ispao jeftiniji za 25 kuna, za 3,32 eura. No, kako piše Novi list, nisu sve sudske pristojbe 250 kuna, već je za većinu podnesaka ista bila oko 50 kuna.

Ministarstvo je kod iznošenja prijedloga ovih promjena kazalo i da će građani elektroničkim putem i sami moći podnositi prijedloge, ali kad se za to steknu uvjeti, dodaje Novi list.

Foto: Pixabay (ilustracija)