16. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

VIDEO iz Zračne luke Osijek! Pilot Airbusa objavio na IG-u kako izgledaju ‘touch&go’ letovi!

2 min read
...prvi puta, nakon više odrađenih vježbi iznad Osijeka posljednjih godina, dobili smo sjajan pogled i uvid u ono što piloti prolaze u Osijeku.

U pozadini se čuje, u prijevodu – ‘pedeset, četrdeset, trideset, dvadeset…’, odbrojavanje smanjivanja visine, u stopama, sve do naredbe ‘retard’, što bi, slobodno prevedeno, značilo smanjiti potisak, praktički do ‘lera’. Nakon toga je Airbus dotaknuo pistu zračne luke u Osijeku i slijetanje je završeno. Snimku koja ovo zorno prikazuje objavio je jedan pilot Airbusa na Instagramu.

Naime, poznato je kako se u Osijeku već u više navrata moglo svjedočiti kruženju velikih aviona iznad grada, češće južno i jugozapadno od Osijeka, a u okretima nakon polijetanja i prije slijetanja na Klisu. To su, kako smo neslužbeno informirani, takozvani ‘touch&go’ letovi, treninzi pilota u polijetanju i slijetanju, što osječki aerodrom omogućuje stranim kompanijama i pilotima, uz naknadu, razumije se.

Pilot Wizzairovog Airbusa George Nauznicov objavio je danas na Instagramu fotografiju i snimak slijetanja u Zračnu luku Osijek, zacijelo na jednom od ‘touch&go’ letova o kakvima smo već pisali i koji se provode u Osijeku, zbog sjajnog položaja zračne luke, odlične ‘ruže vjetrova’, zbog područja bez izmjene tlakova i zbog nepostojanja reljefnih zapreka.

Pilot je podijelio fotografiju kao i snimku slijetanja, vezanu na novo uzlijetanje iz Osijeka.

Tako smo prvi puta, nakon više odrađenih vježbi iznad Osijeka posljednjih godina, dobili sjajan pogled i uvid u ono što piloti prolaze u Osijeku.

Napokon, kako doznajemo, bilo je ranije i letova namijenjenih provjeri instrumenata kod novih zrakoplova, kalibriranja instrumenata.

Video možete pogledati OVDJE.

Foto: Instagram, George Nauznicov (screenshot, ustupljeno za objavu uz prethodni kontakt)