24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Počeli požari na otvorenom? Krenulo spaljivanje otpada? Jučer izgorjelo 6 hektara!

2 min read
Čini se da je počelo opet!?

Prije svega koji dan izvijestili o spaljivanju niske trave i raslinja, koje se pretvorilo u požar od kojeg je stradao stup za električni vod, a nije prošlo ni pola godine kako su se nizala izvješća o požarima na otvorenom u okolici Osijeka i Slavoniji, sve uglavnom zbog spaljivanja otpada, trave, lišća…, spaljivanja koje bi izmaklo kontroli uslijed vjetra, nepažnje… Čini se da je počelo opet!?

– 20. veljače u 15:07 sati zaprimljena je dojava o požaru na otvorenom prostoru. Na intervenciju je izašla druga smjena. Po dolasku na mjestu intervencije pozvan je i DVD Požega u ispomoć. Izgorjelo oko 6 hektara suhe trave, niskog raslinja i šikare. Intervencija je završila u 17:15 sati – izvijestili su jučer na Facebooku vatrogasvi JVP Požega, dijeleći fotografije opožarenog područja.

– U nedjelju 19. veljače 2023. oko 15.20 sati u mjestu Brestovac u Ulici Stari Brestovac na neutvrđeni način je došlo do požara na otvorenom prostoru te je gorjela suha trava i nisko raslinje – izvijestila je policija o još jednoj situaciji dan ranije.

– U razdoblju od 1. studenog do 1. svibnja spaljivanje korova je dozvoljeno, ali pozivamo građane na dodatan oprez i stalni nadzor vatre do kraja spaljivanja suhe trave i raslinja s ciljem zaštite osoba i imovine. Podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare, koji se vrlo lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Policija podsjeća građane da je za svako loženje vatre na otvorenom prostoru potrebno pribaviti odobrenje nadležne javne vatrogasne postrojbe i poduzeti odgovarajuće mjere predostrožnosti – stoji u ranijoj obavijesti policije, a koja se tiče spaljivanja otpada, lišća, trave, korova…

Inače, kazne su ‘biber’. Imamo ih otprije, izražene u kunama. Pa preračunajte…

Temeljem Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Istim je Zakonom propisano da će se osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj kod požara otvorenih prostora, kazniti za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 tisuća kuna. Također, propisana je i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru. Istim Zakonom, za pravnu osobu koja propustom izazove požar, predviđena je kazna od 15.000 do 150.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 2.000 do 15.000 kuna.

Foto: JVP Požega, Fcebook (screenshot)