18. lipnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Na granici: Tri kamiona puna Kineza i Turaka! U prikolicama 37 osoba! Dva ‘školska razreda’…

3 min read
- Policijski službenici protiv osumnjičenika podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog prostora - zaključuje policija.

– U četvrtak, 2. ožujka oko 20:20, policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Šamac su na graničnom prijelazu Svilaj kontrolirali teretno vozilo i prikolicu bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojima je upravljao 33-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine, a kao suvozač nalazio se 27-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine (također vozač kamiona) – priopćila je policija, nižući…

– Policijski službenici su,  u suradnji sa djelatnicima carine, izvršili pregled priključnog vozila te su između postavljenog tereta uočili deset osoba (tri ženske i sedam muških osoba). Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da se radi o državljanima Narodne Republike Kine u dobi od 22 do 55 godina, kod kojih su pronađene putne isprave N. R. Kine. Istima je temeljem Zakona o strancima odbijen ulazak u Republiku Hrvatsku za što su im izdana rješenja o odbijanju ulaska te su vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, osim 39-godišnjaka i 35-godišnjaka koji su zadržani zbog daljnjeg kriminalističkog istraživanja.

– Provedenim kriminalističkim istraživanjem, utvrđeno je da su vozači kamiona za nekoliko tisuća eura trebali državljane N. R. Kine prevesti u Italiju, u svezi čega policijski službenici podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog prostora.

– Jučer, 3. ožujka su vozači teretnog vozila (33-godišnjak i 27-godišnjak) predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a potom su dovedeni sucu istrage koji im je rješenjem odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana. Istog su dana u 16:45 sati predani u zatvor u Požegu.

 ***

– Potom je u petak, 3. ožujka oko 2 sata prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku na graničnom prijelazu Slavonski Šamac kontrolirano teretno vozilo s priključnim vozilom bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka kojim je upravljao 32-godišnji državljanin Bosne i Hercegovine. 

– Policijski službenici su u suradnji sa djelatnicima carine izvršili pregled priključnog vozila te su uočili 12 osoba (tri ženske i devet muških osoba). Izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o državljanima Republike Turske, kod kojih su pronađene putne isprave R. Turske. Na temelju Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Republiku Hrvatsku za što su im izdana rješenja o odbijanju ulaska, dok je za 48-godišnjeg državljana R. Turske utvrđeno i da ima zabranu ulaska i boravka na Schengenskom prostoru. Nad 32-godišnjim vozačem teretnog automobila slijedi kriminalističko istraživanje, nakon čega i podnošenje odgovarajućih pismena.

***

– I jučer, 3. ožujka oko 20:25 su policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Šamac, na graničnom prijelazu Svilaj, kontrolirali teretno vozilo i prikolicu (bosanskohercegovačkih registracijskih oznaka) i 34-godišnjeg vozača (državljanin Bosne i Hercegovine). 

– Policijski službenici su u suradnji sa djelatnicima carine izvršili pregled priključnog vozila te između postavljenog tereta uočili 15 osoba. 

– Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da se radi o državljanima Republike Turske, kod kojih su pronađene putne isprave R. Turske. S obzirom na to da su zatečeni u pokušaju izbjegavanja granične kontrole, a ne ispunjavaju uvjete ulaska, temeljem Zakona o strancima odbijen im je ulazak u Republiku Hrvatsku za što su im izdana rješenja o odbijanju ulaska.

– Danas, 4. ožujka je provedeno kriminalističko istraživanje nad 34-godišnjim vozačem kamiona te je utvrđeno da je za ranije dogovoreni novčani iznos trebao prevesti državljane R. Turske do teritorija Republike Hrvatske. 

– Policijski službenici protiv osumnjičenika podnose kaznenu prijavu za kazneno djelo Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog prostora – zaključuje policija.

Foto: Pixabay (ilustracija)