30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Feministički marš u Osijeku: Za pravo na pobačaj, za društvenu jednakost, za zdravlje i za siromašne…

2 min read
- Marširajmo za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu, koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima.

– Štrajk u kuhinji, štrajk na ulici – parola je kojom vas ove godine pozivamo na osmomartovski Noćni marš u Osijeku – javljaju organizatori, neformalna inicijativa Noćni marš Osijek, a uz podršku Faktive iz Zagreba.

Naime…

– Početkom prošlog stoljeća Osijek je bio najrazvijenije industrijsko središte u Hrvatskoj s razvijenom prehrambenom, drvnom, metaloprerađivačkom i tekstilnom industrijom. U tvornicama su ravnopravno uz radnike, radile i radnice i bile aktivne u radničkim pokretima, a Osijek je 20tih godina prošloga stoljeća imao i svoju Rosu Luxemburg – Adelu Pavošević – borkinju za radnička prava, heroinu radničkog pokreta. Ona i one kreirale su ekonomski, gospodarski, društveni i svaki drugi put za buduće naraštaje – dodaju i nastavljaju u pozivu…

– Njima u čast, a i svima onima koje se i desetljećima kasnije na različite načine bore za radničku solidarnost, bolji zdravstveni sustav, pravo na izbor, ljubav i sigurnost pozivamo vas na prvi Noćni marš u Osijeku koji kreće 8. ožujka u 19. sati s Trga Ante Starčevića, a završava kod Školjke.

– Marširamo prema feminističkom štrajku, štrajku koji će se s radnih mjesta preliti na ulice, štrajku kojim možemo prkositi moćnima i zaštititi slabije – stoji u opisu, u kojem se nastavlja…

– Marširajmo za pravedan sustav u kojem pravo na pobačaj mora biti univerzalna zdravstvena usluga dostupna svim ženama, a ne kolo sreće koje vrtimo od bolnice do bolnice, od liječnika do liječnice.

– Marširajmo za društvo u kojem naše zdravlje ne ovisi o stanju na tekućem računu, koje ne čini bogate bogatijima, a siromašne siromašnijima.

– Marširajmo za društvo u kojem umirovljenice ne kopaju po smeću, migrantkinje ne prebija na granicama i baca natrag u rijeke, trans osobama ne ugrožavaju životi – ni u Saboru ni na ulici ni online.

– Marširajmo za društvenu jednakost!

– Zato izađimo na ulice: danas marširajući, sutra štrajkajući… – zaključuje se u pozivu.

Noćni marš Osijek: 19:00 Okupljanje na Trgu Ante Starčevića – Kapucinska ulica – Ulica Europske avenije – Park Kralja Držislava (kod Školjke) – Program: 19.45 -20.15 – Uvodni govor organizatorica – Katarina Bošnjak, novinarka časopisa Nada, Natalija Havelka, direktorica Centra za mir nenasilje i ljudska prava, Vokalni ansambl Brevis, Valentina Stantić Koić, pjesnikinja: Na krajičku jezika, Završni govor organizatorica – Neformalno druženje kod Školjke

Foto: Pixabay (ilustracija)