28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Oglasila se i srpska Carina o trojcu hrvatskih državljana i radioaktivnom materijalu kod Batine!

2 min read
- Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti dio obvezne opreme svakog carinskog službenika, na izlazu graničnog prijelaza Bezdan je 4. ožujka 2023. godine otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni kotač jednog vozila - priopćenje je srpske Carine, u kojem se nastavlja...

O slučaju otkrivenog radioaktivnog materijala u automobilu vozača i dvojice putnika hrvatskih državljana, što je otkrio senzor na graničnom prijelazi Bezdan, kod Batine s hrvatske strane, oglasila je i srpska Carina.

– Zahvaljujući činjenici da su detektori radioaktivnosti dio obvezne opreme svakog carinskog službenika, na izlazu graničnog prijelaza Bezdan je 4. ožujka 2023. godine otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni kotač jednog vozila – priopćenje je srpske Carine, u kojem se nastavlja…

– Prilikom izlazne kontrole automobila njemačkih registarskih oznaka oglasio se alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno provedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mjere sigurnosti i zaštite. 

– Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni kotak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za mjerenje sastava metala, na koje je ručni detektor za mjerenje ionizirajućeg zračenja reagirao. 

– Odmah je obaviještena inspekcija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, kao i Direktorat za radijaciju i nuklearnu sigurnost, koji su prema važećoj proceduri stupili u kontakt sa Institutom za nuklearne znanosti Vinča, radi poduzimanja daljnjih mjera. 

– Nadležne službe su preuzele i osigurale radioaktivne predmete, dok su trojicu putnika, državljane Hrvatske, zajedno sa vozilom preuzeli u daljnju nadležnost policije i tužiteljstva. 

– Napominjemo da carinska služba za otkrivanje i sprječavanje nedozvoljenog prometa radioaktivnih i nuklearnih materijala na graničnim prijelazima koristi stacionarne monitore i ručne detektore za mjerenje ioniziraućeg zračenja. 

– Svi službenici koji su toga dana radili na spomenutom prijelazu odmah su upućeni na liječnički pregled, bez obzira što nisu pokazivali nikakve simptome izloženosti radijaciji – zaključuje se u priopćenju.

Foto: Pixabay (ilustracija)