20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Još ‘lažnih dojava’ vatrodojavnih alarma u Osijeku! Znamo što ‘ne valja’! Ivković: “Sustav radi”!

2 min read
Naime, riječ je o alarmima koji se postavljaju u objekte, koji imaju izuzetno osjetljive senzore, a povezani su s JVP Osijek. I kada god se dogodi bilo kakva devijacija, oni javljaju.

Poslije HNK-a 13. veljače, HC-a 27. veljače, u ponedjeljak, 6. ožujka, se još tri puta u državnim institucijama i poslovnim subjektima u Osijeku upalio automatski vatrodojavni alarm. Dogodilo se dva puta i jučer, 7. ožujka. U 10 dana vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe su u Osijek morali reagirati ukupno 7 puta na ‘lažne dojave’ automatiziranih alarma u državnim institucijama i poslovnim subjektima. Rekao bi čovjek da ne može biti slučajno, a ipak jest.

Zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković znao je zašto ga jutros zovemo. Županijski centar 112 Osječko-baranjske županije izvijestio je o još dvije ‘lažne dojave’ automatskog alarma iz državnih institucija. Vatrogasci su morali izaći na teren, koliko god ih iz objekta uvjeravali da vatre i dima nema. Jer, propisi su propisi. A napokon, možda se i vatra ne vidi tako lako, negdje je ‘između zidova’ (!?)

Naime, riječ je o alarmima koji se postavljaju u objekte, koji imaju izuzetno osjetljive senzore, a povezani su s JVP Osijek. I kada god se dogodi bilo kakva devijacija, oni javljaju.

– To što su se alarmi javili, dokaz je da sustav funkcionira, sustav radi. Znači, sustav nije pokvaren, sustav je pravovremeno reagirao, javio. A tada mi moramo izaći na intervenciju. Bilo nje na kraju ili ne – počeo je zapovjednik JVP Osijek Goran Ivković za OsijekExpress.com, nastavljajući…

– Senzori tih alarma su izuzetno osjetljivi. Dovoljno je preko njega prijeđe para, prašina, bilo što…, on će se javiti. Imate i slučajeva gdje su alarmi na baterije. Ako ih se ne zamijeni na vrijeme, kada baterije oslabe, alarm javlja grešku. Znači, to je vrlo osjetljivo i odmah reagira – nastavio je Ivković, kazavši i kako je ovo sada, sa 7 intervencija u 10-ak dana zapravo samo slučajnost, ništa drugo…

– Mi smo znali imati do jednu takvu intervenciju u mjesecu, a sada se eto dogodilo ovako. To je čista slučajnost – kazao je na kraju Ivković, dodajući kako je u samo jednom slučaju bila greška na alarmu, kojeg će institucija ispraviti, ali da sustav svejedno funkcionira, da je greška bila samo na jednom uređaju.

Uz sve naučeno u razgovoru, uz saznanje da je u HNK-u alarm ‘upalila’ prašina tijekom radova, kao i da alarm može reagirati na primjerice paru, a uz činjenicu da je o održavanju i postavljanju alarma, odnosno uređaja, u obvezi institucija ili subjekt, čini se da bi ‘ljudski faktor’ morao biti oprezniji u blizini uređaja, svakako postaviti isti gdje neće svakodnevne aktivnosti prepoznavati kao devijacije.

Da se i našalimo, ako je dozvoljeno, ne bi se smjele kuhati kave oko vatrodojavnog alarma…

Foto: OsijekExpress.com (ahiva, screenshot) & Pixabay (ilustracija)