1. travnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Lijek za mršavljenje’ kupuje se pojačano i osječkim ljekarnama!?

2 min read
Nasumičnih nekoliko poziva ljekarnama u Osijeku, pitanja 's nogu', otkrivaju nam kako Osječanke i osječani u posljednje vrijeme jače iskazuju zanimanje za lijek Ozempic.

Osijek nije ‘otok’ u Hrvatskoj i trendovi u ostatku Hrvatske vrijede i ovdje. U Hrvatskoj je prisutna nestašica lijeka Ozempic, namijenjenog osobama s dijabetesom, a koji postiže rezultate i kod osoba koje žele izgubiti kilograme viška. Zapravo, sve manje je poznat kao lijek za dijabetes, a sve više kao ‘lijek za mršavljenje’. Nestašica, razumije se, uopće nije povezana s brojem osoba oboljelih od dijabetesa, već s opskrbnim lancima, a najviše stoga što ga brojni s viškom kilograma uzimaju na ‘bijeli recept’, privatni.

– Ovaj lijek je isključivo za liječenje šećerne bolesti tipa 2. U Hrvatskoj i Europskoj uniji je registriran za liječenje isključivo ove bolesti – kazao je prof.dr.sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike za dijabetes i endokrinologiju Vuk Vrhovac, za RTL Danas.

Nasumičnih nekoliko poziva ljekarnama u Osijeku, pitanja ‘s nogu’, otkrivaju nam kako Osječanke i osječani u posljednje vrijeme jače iskazuju zanimanje za lijek Ozempic. Jednako tako, ne manjka ga na način da ga uopće nema, već ako ga i nema u ovom trenutku u jednoj ljekarni, može biti u drugoj, a već sutra u svima.

Inače, kako doznaje RTL iz razgovora s dr. Rahelićem, upala gušterače ekstremno je rijetka nuspojava te skupine lijekova, ali se češće događa mučnina i druge gastrointestinalne tegobe.

Također, kazao je kako ovaj lijek djeluje povećava izlučivanje inzulina ovisno o glukozi i smanjuje osjećaj gladi…

Naravno, liječnik napominje čemu služi taj lijek, za dijabetes.

Foto: Pixabay (ilustracija)