2. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Od 10 do 16 sati, oba dana! Čujete li danas i/li sutra nekakav ‘bum’, to su naši!

1 min read
...od 10 do 16 sati redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida.
mig 21

MIG-ovi HRZ-a bi danas i/li sutra mogli iznad Slavonije probiti ‘zvučni zid’. Iako je to zbog oblika Hrvatske malo teže postići iznad Osječko-baranjske županije, jer gdje će MIG-21 ‘uhvatiti zalet’!? Ali, kako je, bez obzira na dob i godinu proizvodnje, to i dalje jedan od najbržih aviona na svijetu, probijanje zvučnog zida i zvični ‘bum’ prilikom toga su mogući.

U okviru planiranih zadaća Hrvatskog ratnog zrakoplovstva piloti 191. eskadrile lovačkih aviona 91. krila provodit će u četvrtak 9. ožujka i petak 10. ožujka 2023. od 10 do 16 sati redovite letačke aktivnosti tijekom kojih se može očekivati probijanje zvučnog zida, javlja MORH, što znači da se može očekivati buka, ‘eksplozija’, svojevrsni ‘bum’ prilikom probijanja zvučnog zida .

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sve svoje aktivnosti provodi u područjima propisanih zona letova sukladno regulativi i pravilima koji reguliraju uporabu zračnog prostora u Republici Hrvatskoj, dodaju iz HRZ-a.

– Planiran je probni let tijekom kojeg se očekuje probijanje zvučnog zida i to na području Zagrebačke, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Požeško-slavonske, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije na visini od 10 000 do 14 000 metara, uz pridržavanje svih sigurnosnih mjera.

– Tijekom provedbe planiranog leta i uslijed probijanja zvučnog zida očekuje se kratkotrajna pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje – zaključuje MORH.

Foto: Pixabay (ilustracija)