30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Iz HALMED-a: Preventivno povučena serija lijeka za liječenje metastatskog karcinoma prostate…

2 min read
HALMED je na svojim mrežnim stranicama objavio obavijest o povlačenju izvjesnog lijeka, do razine ljekarni. Priopćenje prenosimo...

Kod kuškaraca se koristi za liječenje hormonski ovisnog lokalno uznapredovalog ili metastatskog karcinoma prostate. Kod žena za preoperativno smanjenje veličine mioma s ciljem ublažavanja simptoma krvarenja i bolova kod žena sa simptomatskim miomima maternice. Nadalje, kod simptomatske endometrioze potvrđene laparoskopijom, kod koje je indicirana supresija proizvodnje
hormona iz jajnika u obimu u kojem nije primarno indicirano kirurško liječenje. I kod djece za liječenje dokazanog centralnog preranog puberteta.

HALMED je na svojim mrežnim stranicama objavio obavijest o povlačenju izvjesnog lijeka, do razine ljekarni. Priopćenje prenosimo…

PRIOPĆENJE

Tvrtka Clinres farmacija d.o.o., lokalni predstavnik nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijeka Decapeptyl Depot 3,75 mg prašak i otapalo za suspenziju za injekciju (triptorelinacetat), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija U11386F, U11570C, U11571F i U15102E navedenog lijeka.

Povlačenje se provodi iz preventivnih razloga, do razine ljekarni. Navedene serija lijeka povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na potencijalno kompromitiranu sterilnost igle uslijed djelomičnog oštećenja blister pakiranja za sterilne igle.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost kao ni drugi lijekovi s djelatnom tvari triptorelinacetat. Stoga upućujemo sve korisnike predmetnog lijeka da se obrate svom liječniku vezano uz nastavak terapije.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

Foto: Pixabay (ilustracija)