30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Evo kada nas na nebu očekuju 4 ‘supermjeseca’, kada djelomična pomrčina mjeseca!

2 min read
Tako se ove godine, govori stručnjak, očekuju djelomična pomrčina Mjeseca 28. listopada, za koju kaže kako neće biti jako spektakularna, jer će Zemljina sjena pokriti svega 6% Mjeseca. No, bit će to u 'odgovarajuće vrijeme', od 21:35 do 22:52 sati.

Glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević gostovao je u emisiji Tajne svemira televizije N1 u razgovoru s Teom Blažević. Govoreći o položaju planeta, činjenici da se prije koju večer na zapadu moglo vidjeti Veneru i Jupiter, a na jugu planet Mars, objasnio je i pojavu konjunkcije koja nas čeka dvaput u ožujku…

– To je prividno približavanje planeta na nebu iz pozicije gledišta sa Zemlje. Imamo dvije konjukcije do kraja mjeseca – 24. ožujka je konjunkcija Mjeseca i Venere koji će doći vrlo blizu. Nakon toga imamo konjunkciju Mjeseca i Marsa 28. ožujka koji će doći blizu, ali ne kao Mjesec i Venera – kazao je Božičević za N1 u emisiji Tajne svemira.

Tako se ove godine, govori stručnjak, očekuju djelomična pomrčina Mjeseca 28. listopada, za koju kaže kako neće biti jako spektakularna, jer će Zemljina sjena pokriti svega 6% Mjeseca. No, bit će to u ‘odgovarajuće vrijeme’, od 21:35 do 22:52 sati.

A četiri ‘supermjeseca’?

– Radi se o tome kad se poklopi da je puni Mjesec, a da se nađe u točki kada je najbliži Zemlji i tada nam je prividno veći na nebu i za određeni postatak nam više sjaji. To onda mediji često prenose kao ‘supermjesec’. U biti radi se o periodičnoj pojavi kad Mjesec dođe u točku perigaja, kad se to poklopi sa fazom punog Mjeseca… – govori za N1.

– …iduće godine imamo čak četiri ‘supermjeseca’ – 3. srpnja, 1. kolovoza, 31. kolovoza i 29. listopada – dan nakon one djelomične pomrčine – najavljuje Božičević.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)