30. ožujka 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Socijaldemokrati osnovali organizacije u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji

4 min read
Priopćenje prenosimo u cijelosti...

Socijaldemokrati su održali Osnivačke sabore Gradske organizacije Osijek i Županijske organizacije Osječko-baranjske županije. Predsjednik Socijaldemokrata i potpredsjednik Hrvatskog sabora Davorko Vidović i novi lokalni čelnici Socijaldemokrata su se nakon Sabora obratili medijima. stoji u priopćenju Socijaldemokrata.

Priopćenje prenosimo u cijelosti…

PRIOPĆENJE

„Nakon Splita, danas smo osnovali organizaciju u Osijeku i Osječko – baranjskoj županiji i zahvaljujem se svima koji su mi povjerili odgovornost vođenja županijske organizacije Socijaldemokrata“ uvodno je rekla Romana Nikolić.

„Kao ustrojna organizacija, nastavit ćemo se zalagati za malog čovjeka, kreiranjem odgovornih politika za dobrobit svih žitelja Slavonije i Baranje. Ključni ciljevi su nam zaštita svih onih koji su zaboravljeni, zapostavljeni i obespravljeni od strane društva. To su ciljevi koje želimo imati u fokusu; ne deklarativno, nego ih dnevno svjedočiti kroz naše političke inicijative koje ćemo pokretati.

Stranka Socijaldemokrati je do sad dokazala da je autentična, moderna i demokratska stranka ljevice koja nudi alternativu HDZ-u, a u našoj županiji ćemo postati opcija koja će razočarane građane lijeve opcije podići na noge.

Probudit ćemo u mladim osobama žar te ih potaknuti da se uključe u kreiranje politika, da zajedničkim snagama radimo na sadržaju koji će im biti motiv da ostanu na našem prostoru.

Upravo o njima i njihovoj društvenoj integriranosti ovise aktualni i budući razvoj demokratskoga društva, pri čemu je političko djelovanje nezaobilazna sastavnica društvenog statusa mladih.

Dokazano je da trenutno u gradu i županiji ne postoji oporba. Oporba je bezidejna, jalova, pasivna, nevidljiva,  diže ruku za izvješća o radu vladajućih u županiji, glasaju protiv smanjena cijena vrtića u jeku pandemije u GV, ne nude nikakav sadržaj za mlade, ne mare za dobrobit svojih sugrađana i shvatljivo je da se kod građana probudilo nepovjerenje i da traže alternativu.

Zbog svega toga, ukazao se visoki interes i motivacija građana da se naša organizacija osnuje, te je to i jamstvo da ima dobru budućnost i dobru perspektivu.

Mi za to kapacitet imamo i što je još važnije – imamo političku volju biti stup obrane svih onih koji u ovoj županiji  se ne mogu pomiriti s time da žive ispod razine onoga što im pripada. Ono što mi zagovaramo je drugačiji politički stil, ne bavimo se politikanstvom, već ozbiljnom politikom koja nudi konkretna rješenja!

U dosadašnjim nastupima to smo i dokazali kako u Hrvatskom saboru tako i na lokalnoj i županijskoj razini.

Koristim priliku da pozovem sve one koji dijele s nama iste svjetonazore i koji žele ozbiljnu i konkretnu promjenu, koji žele promijeniti klimu koja vlada u našoj županiji, koji razmišljaju kako stvoriti bolju Hrvatsku za naše građane, kakvu ćemo Hrvatsku ostaviti našoj djeci i našim unucima da nam se pridruže u daljnjem radu“ rekla je Nikolić.

„Hvala na povjerenju za vođenje Gradske organizacije Socijaldemokrata Osijek. Nakon pauze ponovo sam u lokalnoj politici. Pitate se što mi je poticaj za to“ zapitao se Hajduković.

„Mladi ljudi i budućnost Osijeka i Slavonije. Prosjek godina novoizabranog gradskog i županijskog vodstva je 34. Tim mladih ljudima, kao i svim Osječankama i Slavoncima dugujemo ostaviti bolji grad, regiju i državu. Želimo promijeniti paradigmu političkog djelovanja, naša stranka nije osnovana radi uhljebljivanja ili zapošljavanja, već da na ovome području neke stvari promijeni, i to ne samo kritiziranjem već nuđenjem rješenja. Uloga oporbe nije samo kritizirati ili samo ukazivati na probleme, već nuditi rješenja i predlagati. To smo već i do sada i dokazali, prije nego smo imali.

Pridružujem se pozivima svim našim sugrađankama i sugrađanima, obratite nam se s povjerenjem ako želite biti naši članovi, aktivisti ili nam pomoći da artikuliramo vaš problema ili prijedloge za rješenje istog. Ovdje smo zbog vas i za vas. Želimo poslati poruku da brinemo o Slavoniji i Baranji, koja je demografski, gospodarski i socijalno devastirana, te da ishodište naše politike mora biti njezina obnova, poručio je Hajduković.

Predsjednik Socijaldemokrata Davorko Vidović rekao je u subotu u Osijeku da stranka želi biti alternativa ne samo HDZ-u već i političkom naslijeđu koje u Hrvatskoj traje 30 godina te kvazipolitici, što se polako prihvaća kao normalno stanje stvari.  

„U Hrvatskoj vlada kvazipolitika, koja se svela na dojam, dodvoravanje i trikove te sitno korumpiranje. Imamo bahatost i ugroženu demokraciju u ovoj zemlji, i to je stanje koje je inaugurirao HDZ, ali su prihvatili mnogi drugi”, dodao je, ocijenivši kako je “izgleda došlo vrijeme da se Hrvatskoj ponovno jedna nova priča”.

Bit ćemo uporni u tome, jer sam siguran da Hrvatskoj treba europska, moderna, uljuđena, lijevo centristička stranka, kakvu gradimo po cijeloj Hrvatskoj“ poručio je Vidović.

„Naše vrijednosti su dovoljno široke da možemo surađivati s vrlo širokim krugom stranaka, s iznimkom onih s kojima se ideološki i svjetonazorski bitno razilazimo, kao što su izrazito desno pozicionirane stranke. U Hrvatskom saboru i izvan njega postoji dovoljno stranaka koje su pokazale interes za suradnju sa Socijaldemokratima. Kroz dva do tri mjeseca vidjet će kako će izgledati oporbena politička scena, ali sa sadašnjim vodstvom SDP-a jako teško možemo surađivati. Biračko tijelo, pa i članovi te stranke u velikom dijelu su nam prihvatljivi, ali dokle ta stranka ima izrazito negativan stav prema vlastitom članstvu i građanima, teško ih je smatrati potencijalnim kandidatom za suradnju“ dodao je Vidović.

Uz predsjednike, Socijaldemokrati izabrali su potpredsjednice i članice i članove Županijskog odnosno Gradskog odbora.

Foto: Socijaldemokrati (screenshot)