1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Nadbiskup Hranić reagirao na optužbe da je znao za ‘slučaj župnika pedofila’ i da nije reagirao…

2 min read
- Treba razumjeti roditeljske osjećaje i njihovu patnju, no treba voditi računa i o dostojanstvu eventualnog počinitelja. Pristigla prijava je prijava koja uvijek treba biti provjerena i ispitana - kazao je.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, održao je danas konferenciju za novinstvo, kao odgovor na pisanje tjednika Novosti, s navodima da je znao za svećenika pedofila iz vukovarskog naselja Sotin, no nije poduzimao ništa 14 mjeseci.

– Svjesni smo sve ozbiljnosti i dubine ozljeda i rana koje nastaju zlostavljanjem i dodatno pogrešnim ponašanjem nas koji smo pozvani reagirati, zaustaviti i spriječiti daljnje nasilje – kazao je uvodno Hranić, piše N1 i nastavlja…

– Crkva i svatko od nas crkvenih ljudi, pa tako i ja, želimo se suočiti sa svakim zlodjelom i slabošću u svojim redovima. Crkva je po svom poslanju i po naravi svjedok Evanđelja, radosne i osloboditeljske vijesti Isusa Krista. I zato kad je u pitanju nasilje nad maloljetnicima, u Crkvi dana više nema mjesta toleranciji. Susret s prijavom o možebitnom seksualnom zlostavljanju maloljetnika iznova nas čini svjesnima da je zaista riječ o delikatnom području i svi smo dužni pristupiti s velikom ozbiljnošću i odgovornošću – nizao je Hranić, prenosi N1…

– Treba razumjeti roditeljske osjećaje i njihovu patnju, no treba voditi računa i o dostojanstvu eventualnog počinitelja. Pristigla prijava je prijava koja uvijek treba biti provjerena i ispitana – kazao je.

– Svaki put nakon što sam bio upoznat s određenim optužujućim navodima učinio sam sve što je bilo moguće i potrebno pa tako i kad sam primio prijavu na račun bivšega župnika u Sotinu. Sastavio sam odmah zapisnik s majkom koja je u pratnji s kolegicom došla prijaviti nasilje prema svojoj kćeri – rekao je Hranić, opisavši i svoj razgovor sa sada pokojnim župnikom.

– U razgovoru mi je dao puno više i puno detaljnijih informacija od majke navodne žrtve. Prema majci, kćerkina psihička bolest je bila posljedica župnikovog ponašanja, a prema župniku majka je molila njegovu pomoć i da razgovara s kćerkom kod koje je već bila prisutna bolest – rekao je, dodajući da je dobio dojam da mu župnik otvoreno o svemu govori i ništa ne skriva.

Komentirao je i novinske napise, a više čitajte OVDJE.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)