28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Podvožnjak na Čepinskoj gotov i prije roka!? Butković: Osijek i OBŽ su primjer drugima!

3 min read
Butković dodaje, ovo je ogledni primjer kako lokalna samouprava može pripremati projekte koji su u funkciji rasterećivanja prometa, rješavanja crnih točaka...

Podvožnjak u Ulici sv. L.B. Mandića u Osijeku, vrijedan 13.000.000 eura, bit će gotov prije roka, do konca ove godine, najavio je to danas potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a koji je gradilište posjetio danas uz župana osječko-baranjskog Ivana Anušića i gradonačelnika Osijeka Ivana Radića.

Projekt je to koji se financira s 85% europskog novca i s 15% iz državnog proračuna i tek je jedan od više koji se realiziraju u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, gdje je, dodaje Butković, u cijeloj Hrvatskoj najviše projekata u prometnoj infrastrukturi.

Butković dodaje, ovo je ogledni primjer kako lokalna samouprava može pripremati projekte koji su u funkciji rasterećivanja prometa, rješavanja crnih točaka…

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić ukazao je na činjenicu kako je ovdje dnevno prolazilo i 25.000 vozila kako je zbog pružnog prijelaza bilo 30 zastoja dnevno, da je ovo projekt koje su čekale generacije Osječana, kako je na području grada prometnih projekata u realizaciji vrijednih više od 100 milijuna eura.

– Ovdje je zbog prolaska vlaka bilo najmanje 30 zastoja dnevno u trajanju od 150 minuta ili dva i pol sata, a podvožnjak će riješiti ove prometne čepove. Vrijedan je 12,3 milijuna eura, od čega 85 posto sredstava dolazi iz Kohezijskog fonda EU, a 15 posto iz državnog proračuna. Građane Osijeka stajat će nula eura – poručio je osječki gradonačelnik Radić.

Izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova rekavši kako bi mogli biti gotovi i prije ugovorenog roka te naglasio kako su radovi na prometnoj infrastrukturi na području grada vrijedni preko 100 milijuna eura.

– Deset novih niskopodnih tramvaja, modernizacija tramvajske infrastrukture, obnova Željezničkog kolodvora, obnova putničkog terminala u Zračnoj luci, izgradnja terminala rasutih tereta u riječnoj Luci Osijek, prekategorizacija Strossmayerove u zelenu aveniju i prekategorizacija Vukovarske. Uistinu su veliki i mnogobrojni projekti na području grada. Što smo obećali to i nastavljamo raditi, i graditi Osijek kao središte istoka Hrvatske – dodao je gradonačelnik Radić.

– U čitavom nizu projekata, kad govorimo o prometnoj infrastrukturi, podvožnjak je ogledan primjer kako gradovi i općine mogu pripremati projekte koji su u funkciji rasterećivanja uskih prometnih grla, a sve skupa financirati iz EU sredstava. To je Osijek i iskoristio – kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Butković.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić dometnuo je kako je na području županije provodi 116 projekata, čija je vrijednost 330 milijuna eura.

– Najbolja smo županija kada govorimo o broju projekata i količini sredstava koja se realiziraju kroz te projekte. Imamo spremne projekte i za buduće realizacije – rekao je župan.

Dragan Jelić, v.d. ravnatelja SAFU-a, napomenuo je kako su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija u vrhu po povlačenju EU sredstava, ali i po kvaliteti provođenja projekata.

– Ovo je najbolji primjer kako treba raditi. Projekt izgradnje podvožnjaka ide svojim tijekom, radovi će vjerojatno biti i prije roka. Sve što je planirano kroz projekt je i napravljeno, i na tome čestitam i korisniku i izvođaču radova – rekao je Jelić.

Zoran Škorić, predsjednik Uprave Osijek Koteksa, koji izvodi radove, kazao je kako su izvedene dvije trećine predviđenih radova, kako će rok biti ispoštovan, ali da će se sve učiniti kako bi to bilo i ranije.

Foto: Grad Osijek & OBŽ (screenshot)