22. srpnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Tu se 7. rujna 1958. igrala prva utakmica, protiv tuzlanske Slobode! A sada… Gradski vrt, adio!

3 min read
A sada, 'anno domini' 2023., NK Osijek će preseliti na Pampas, u novi dom. Neka im je sa srećom! Gledamo vas s tribina i navijamo kao i '58., '79., '98., svake, bilo koje...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

Stadion na Pampasu je sjajan, vrhunski, IV. UEFA-ine kategorije! Nema dalje, nema iznad! Više od toga ne može! Zvat će se, sve su prilike, Opus Arena, prema tvrtki vlasnika kluba, najvećem sponzoru, koncernu koji je ‘ubrizgavao’ kapital. Prva utakmica bit će u lipnju ili srpnju, otvorenje…

A s početkom ‘nove povijesti’, završava jedna prethodna. NK Osijek će napustiti Gradski vrt. Napustiti će ‘nogometni hram’ Luksa, Gucmirtla, Majera, Roše, Čarlija, Dumbe, Grnje…, liste imena s koje je hereza i bezobrazluk nekoga zaboraviti. Stoga tu stajemo.

Koliko se utakmica odigralo u Gradskom vrtu, mogu izračunati samo povijesničari, kroničari… Najviše vjerojatno zna Marija Dumančić, ‘tajnica svih tajnica’ koja je i u najkriznija vremena ‘držala sva četiri kuta kuće’. Zna puno zacijelo i Željko Huber ml., sin ‘zidara’ Gradskog vrta pok. Željka Hubera st., zna Milan Španjić, ‘direktor svih direktora’…

Ali, koliko se kilometara pretrčalo, koliko suza isplakalo, koliko pobjeda slavilo, koliko generacija ispratilo…, ostati će u sjećanjima svih nas koji smo gazili i betonom i travom Gradskog vrta, i prije stolica, prije rasvjete, loža, nove trkačke staze…

Nogometno igralište ondje je izgrađeno nakon Drugog svjetskog rata, kažu izvjesni kroničari, postalo kasnije stadion kapaciteta 15.000 mjesta. Bio je to stadion oblika potkove. Na njemu je prvu utakmicu odigrao tadašnji Proleter, 7. rujna 1958. godine. Protivnik je bila tuzlanska Sloboda. Rezultat? Nažalost, Vaš autor ga nije ‘iskopao’.

Kako su rasli ‘apetiti’ i sposobnosti NK Osijek, stadion je kapacitetom postao premalen za sve one koji su htjeli gledati tada već NK Osijek. Posebno kada su ‘bijelo-plavi’, nakon nekoliko pokušaja, 1977. godine uspjeli ući u Prvu ligu bivše države.

S tim je stigla i ideja rasta stadiona, širenja kapaciteta, a govorimo o vremenu kada su stolice bile apstrakcija, kada se kapacitet ‘širio’, Englezi bi rekli, terasama.

Novi Gradski vrt, u betonu današnjih gabarita, projektiran je za 42.000 ljudi, trebao je imati tri tribine visine poput zapadne, još sjevernu i južnu. Pa ipak, ostao je na zapadnoj, otvoren 1979. godine.

Da sada odete ispod zapadne tribine, još bi se gdjegod na betonskim elementima mogle vidjeti brojke, datumi ugradnje pojedinih komada.

Izgrađen je u svega koji mjesec, munjevito.

Rekord brojem gledatelja postavljen je tada na utakmici Osijeka i kasnijeg prvaka Dinama te godine. Bilo je to u travnju 1982. godine. Natiskalo je 40.000 ‘duša’.

Sljedeći ‘neimarski’ iskorak stadion je imao s potrebom izgradnje rasvjete. Jer, postajao je to standard u hrvatskim okvirima, Osijek uz ostale velike gradove bio ‘pionirom’, a istovremeno se pripremio za UEFA-ino licenciranje. I bljesnulo je tada 1.700 ‘luxa’, 1998. godine.

Kako je UEFA širila spektar standarda u sustavu licenciranja, stadion je dobio i natkrivenih 1.000 mjesta, u sastavu lože, kontrolnu sobu za suce, mjesta za invalide, popravljenu drenažu, a kako se i sklopu drugih radova obnovila atletska staza. Dobio je i ‘kaveze’ za navijače. Bili su ispočetka i za domaće i za gostujuće, kasnije samo za ovu drugu stranu.

Kada smo kod navijača, Kohorta je u predratna vremena bila na jugoistoku. Tu je i Vaš autor preokretao ‘spitku’ kupljenu u Komisionaru. A onda smo prešli na istok, a Vaš autor s godinama polako u novinarsku ložu, na zapad.

A sada, ‘anno domini’ 2023., NK Osijek će preseliti na Pampas, u novi dom. Neka im je sa srećom! Gledamo vas s tribina i navijamo kao i ’58., ’79., ’98., svake, bilo koje…

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)