1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Član Uprave Vodovoda Marko Eljuga novi je predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije!

3 min read
...ta je grupacija interesno udruženje s 35 'godina staža', koja okuplja društva iz 'ceha', kojih je ukupno 75, a kojima upravo predsjedava član uprave osječke tvrtke.

Član uprave osječkog Vodovoda Marko Eljuga postao je novi predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije. Došlo je to kao potvrda vrhunskih poslovnih rezultata osječkog Vodovoda.

Jer, ta je grupacija interesno udruženje s 35 ‘godina staža’, koja okuplja društva iz ‘ceha’, kojih je ukupno 75, a kojima upravo predsjedava član uprave osječke tvrtke.

– Osnovna uloga HGVIK-a je povezivanje. Ali, grupacija je zadužena  za poticanje i uspostavljanje razmjene informacija i znanja među članicama, iznošenje prijedloga zakonodavnim i upravnim tijelima, sudjelovanje u donošenju zakona i drugih propisa iz našeg područja – kazao je uvodno Marko Eljuga, nastavljajući…

– Nema zakonskog prijedloga iz domene vodoopskrbe i odvodnje koji prolazi bez aktivnog sudjelovanja grupacije, koja onda putem svojih predstavnika aktivno sudjeluje u izradi zakonskih akata, pravilnika i uredbi iz domene vodnih usluga.

– Suradnja sa zakonodavnim tijelima, predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama  je izuzetno korektna, proaktivna i usmjerena na ispunjenje svih ciljeva u vodnom sektoru. A ciljeva je mnogo… – nizao je Eljuga, nabrajajući neke od izazova…

– Pred vodnim sektorom izazovi su racionalizacije i povećanja učinkovitosti isporučitelja vodnih usluga, a sve u svijetlu donošenja Uredbe o uslužnim područjima koja ima za cilj racionalizacije poslovanja, ujednačavanja postojećih cijena i što uspješnijeg povlačenja sredstva iz EU-fondova.

– Iako je uredba izazvala određene kontroverze ona je pozitivan i potreban zakonski akt koji će omogućiti ispunjenje osnovnog cilja – dostupnu javnu vodoopskrbu i odvodnju svim stanovnicima lijepe naše – nastavio je Eljuga, kazavši i kako strahovi dijela gradonačelnika i načelnika, kako će velike tvrtke vlastite gubitke nastojati pokriti kroz nametanje većih troškova manjim gradovima i općinama, nije utemeljen.

– Imam razumijevanja za njihov strah, ali to okrupnjavanje upravo je i zamišljeno kako bi se stvorili preduvjeti za racionalizacije i uspješnije povlačenje EU sredstava.

Napokon, dodaje Eljuga, Ustavni sud je naložio Vladi RH donošenje nove Uredbe o uslužnim područjima

– Zadaća svih nas je iznjedriti novi prijedlog Uredbe koji će naići na razumijevanje manjih sredina i manjih  vodovoda, jer je to i u njihovom interesu.

Što se spominjanja gubitaka tiče, Eljuga govori kako povećanja cijene energenata, napose struje, opterećuju isporučitelje vodnih usluga, gdje takve cjenovne razlike nije moguće anulirati kroz postojeću cijenu vodne usluge, kao i da bi situacija bez Vladinih mjera bila puno lošija.

Eljuga je naveo u ovoj situaciji i konkretan primjer uspješnosti grupacije…

– Zahvaljujući sjajnim stručnjacima i odličnoj komunikaciji koju Vodovod ima s državnim institucijama omogućena je ugradnja baterijskih spremnika za pohranu elektrčne energije iz obnovljivih izvora energije za sve vodovode u zemlji.

– Dakle, otvoren sam za svaku kvalitetnu ideju koja može doći iz bilo kojeg vodovoda. Ukoliko je u interesu isporučitelja vodnih usluga i korisnika naših usluga, takva ideja bit će mi prioritet.

Na kraju, Eljuga je, korelirajući uspješnost Vodovoda sa svojim imenovanjem, prihvatio tezu kako je osječki Vodovod lider na hrvatskom tržištu u ‘cehu’ po poslovnim rezultatima…

– Uspješnost ostvarenja osnovne misije, isporuke dovoljnih količina zdravstveno ispravne pitke vode kao i odvodnje otpadnih voda, potvrđena je od strane korisnika naših usluga koji nisu opterećeni redukcijama i obustavama isporuka pitke vode. Jedan smo od najuspješnijih vodovoda u pogledu smanjenja gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, prednjačimo u povlačenju sredstava iz europskih fondova i isporučujemo uslugu čiju smo racionalnost doveli na razumnu mjeru. Zbog toga je i ovo imenovanje, potvrda uspješnosti osječkog vodovoda, na što sam izuzetno ponosan – zaključio je.

Pred nama, pred Osijekom su dovršetak i puštanje u probni rad Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, početak projekta Osijek 4, u kojem će se putem sredstava europske unije financirati novi kilometri vodoopskrbnih i odvodnih cjevovoda u našem gradu (Višnjevac, Gundulićeva, Vukovarska, Sljemenska), u fokusu su poslovanja u tekućoj godini i na tragu su našeg usmjerenja ka izgradnji suvremene vodoopskrbne mreže koja će utjecati na sigurnost i racionalnost našeg poslovanja.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva)