20. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Od subote dozvoljeno gašenje kratkih svjetala! Osim mopedima, motociklima…

1 min read
Noć je vrijeme, razumije se, kada svjetla moraju biti upaljena, svakako i u uvjetima smanjene vidljivosti.

S ljetnim računanjem vremena mijenjaju se i neke druge zakonske odredbe. Vozilima na našim cestama, osim mopeda i motocikala, dozvoljeno je gašenje kratkih svjetala.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisano je razdoblje u kojem automobili moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. To je od 1. studenog, do 31. ožujka. Znači, od subote može bez, dozvoljavaju li vremenski uvjeti na cesti.

Noć je vrijeme, razumije se, kada svjetla moraju biti upaljena, svakako i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Vozači mopeda i motocikala moraju imati upaljena svjetla kroz cijelu godinu, pri čemu vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla.

Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine danju i noću obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima.

Smiju svjetla biti upaljena i na drugim vozilima, ali nije obvezno.

Inače, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od oko 66 eura u slučaju nepoštivanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću.

Foto: Pixabay (ilustracija)