24. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

‘Vječna lista’ hrvatskih pijanaca! ‘Crème de la crème’: Osječanin na 2. mjestu sa 6,90 promila!

3 min read
...'srebrna medalja' ide Osječaninu. U rujnu '10. godine zbog teškog pijanstva je pao i slomio nogu, završio u bolnici, a gdje mu je izmjereno spomenutih 6,90 promila...

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)

Ovo neka vam ne pada na pamet dostići. Ovaj tekst tu nije zato da bi poticao na pijenje alkohola, već da osvijesti koliko su pojedinci u svojoj nesposobnosti samokontrole spremni ići daleko. Napokon, jedan od onih koje će tekst spomenuti, u komi je dovezen u bolnicu.

Pišući danas o jednom od recidivista pijanaca u prometu, portal Danica.hr, iz svoje je i raspoloživih arhiva izvukao ‘vječnu listu pijanaca’ u Hrvatskoj, istinski ‘crème de la crème’.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

I pogodite… Ima i Osijek svoga ‘šampiona’ za ovu ‘utrku’, gospodina koji je tada u svojoj 53. godini postavio drugi rezultat nacije sa 6,90 promila! Ali, bez brige, ima o njemu još teksta malo niže…

‘Rekorder’ nacije dolazi iz okolice Makarske. Na ‘vječnoj ljestvici’ alkoholiziranosti uopće, u prometu i izvan njega, tada 25-godišnjak, u rujnu ’03. godine je imao nevjerojatnih 7,44 promila.

Popio je 8 boca viskija, nije bio u prometu, ali je priveden zbog obiteljskog nasilja.

A onda…. ‘srebrna medalja’ ide Osječaninu. U rujnu ’10. godine zbog teškog pijanstva je pao i slomio nogu, završio u bolnici, a gdje mu je izmjereno spomenutih 6,90 promila, piše portal Danica.hr.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Priznao je kako inače dnevno pije oko litre žestokog alkohola, ali kako je taj dan malo pretjerao, popivši, dodaje portal, veću količinu konjaka, rakije, piva i vina. A liječnike je uvjeravao kako nije alkoholičar.

Treće mjesto pripada Bjeloravcu. U veljači ’14. godine izmjereno mu je 6,26 promila. Imao je tada 30 godina i policija ga je odmah poslala na tamošnju prsihijatriju.

Portal na kraju dodaje kako se svi oni ‘mogu sakriti’ pred beogradskim inženjerom starim tada 43 godine. On je ’17. godine stigao i VMA u komi s 14,7 promila. Kako nitko nije mogao povjerovati u viđeno, mjerili su mu koncentraciju alkohola više puta i uvijek dobili isti rezultat.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Jedva mu je spašen život. A kasnije je priznao kako se posvađao sa ženom tijekom novogodišnjeg slavlja i ‘na eks’ popio 4 boce viskija.

Wikipedia, inače, o alkoholu i koncentraciji piše: U početku akutnog opitog stanja (0,5 ‰) javlja se promjena ponašanja, ali teško prepoznatljiva. S povećanjem alkohola u krvi (2,5‰) javlja se ataksija, nistagmus, proširenje zjenica, crvenilo lica, dvoslike, povraćanje, miris po alkoholu i tako dalje. Dalje od toga (5‰) nastaje poremećaj svijesti do kome, a pri većim koncentracijama nastupa smrt, zbog zatajenja dišnog sustava.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a stoji da – Već kod 0,5 promila, ponašanje je nekritično, pomalo euforično. Uobičajeno mišljenje i prosuđivanje je promijenjeno. Kako raste koncentracija, oko 1‰, dolazi do nesigurnosti u hodu, općenito voljne motoričke radnje postaju neprecizne, “nespretne”. Na razinu od oko 2‰ depresivni efekt je evidentan – i na razini motoričkih centara, i na razini centara koji kontroliraju emocije i ponašanje. U toj fazi nerijetko se vidi izrazito svadljivo, agresivno ponašanje, uz nagle, neočekivane promjene raspoloženja, od smijeha do plača. S koncentracijom od oko 3‰ nastupa stanje jake konfuznosti i zakočenosti. Nakon toga dolazi do dubljih poremećaja svijesti, kome te čak smrti.

Foto: Pixabay (ilustracija)