1. lipnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

GD Osijek Žito: Učenje kroz sport – iza scene gimnastičke dvorane!

3 min read
...bitno je razumjeti da je svako dijete različito i da su želje i afiniteti prema sportovima drugačiji.

Sportske aktivnosti igraju ključnu ulogu u razvoju djece – tjelesni, emocionalni i psihološki benefiti manifestiraju se kroz razne načine tijekom treninga.

Međutim, bitno je razumjeti da je svako dijete različito i da su želje i afiniteti prema sportovima drugačiji.

No, ono što je zasigurno dokazano je da određeni sportovi, poput gimnastike, čine bazu svih sportova i postavljaju izvrsne atletske predispozicije djeteta koje u budućnosti vrlo jednostavno može prenijeti na bilo koji sport. Osim već poznatih zdravstvenih benefita, gimnastika nosi i brojne druge, manje poznate, ali ključne prednosti za pravilan rast i razvoj djeteta.

Ambicioznost

Postavljanje visokih ciljeva i vjerovanje da ćemo ih uspjeti dostići ključna je definicija ambicioznosti. Početak ambicioznosti nastaje već kada dijete gleda starije gimnastičare kako vježbaju na gimnastičkim spravama i rade vrlo složene elemente. Kod djece se vrlo brzo stvara želja za učenjem sličnih elemenata te vrlo brzo postaju željni treninga, truda i rada kako bi to i sami postigli.

Rješavanje konflikta

Djeci nije lako kada nisu prvi na redu, kada netko napravi nešto što oni ne mogu ili kada ne smiju stajati u redu odmah do svog najboljeg prijatelja/ice. Kroz treninge gimnastike djeca uče kako se nositi s time te također pronalaze prikladne načine rješavanja sukoba.

Traženje pomoći

S obzirom da gimnastika obuhvaća elemente različite složenosti i intenziteta, djeca već od početka treninga uče kako tražiti pomoć trenera ili ostalih članova grupe. Najmlađi će se neminovno suočiti sa situacijama u kojima će druga djeca naučiti nešto brže ili postići nešto prije od njih, ali će ih gimnastički trening naučiti kako se nositi s tim osjećajima i kako ih prikladno izraziti.

Nošenje s ljubomorom

Neizbježno je da će jedno dijete naučiti nešto brže, primjerice, prvo savladati kolut unaprijed, otrčati brže krug na zagrijavanju ili biti izabrano da predvodi red taj dan, a drugom djetetu se to neće svidjeti. Kroz gimnastičke treninge djeca imaju mnoštvo sličnih situacija koje im daju mogućnost da se suoče s tim „neželjenim“ osjećajima, nadvladaju ih te se nauče kontrolirati i izraziti na prihvatljiv način.

Osim navedenog, zanimljiva je i odgovornost za pospremanjem koju djeca stječu na treninzima gimnastike. Gimnastičke dvorane su u pravilu vrlo velike, a u njima se koriste brojni rekviziti. Na treningu djeca uče kako na primjer vratiti strunjače na mjesto, odložiti lopte u košaru ili poslagati trakice nakon treninga. Važna je to vještina na kojoj mnogi roditelji budu zahvalni kada njihovo dijete sljedeći puta ostavi lego kocke po cijeloj kući i nakon toga samo ih spremi! 😊

Kao što ste imali priliku vidjeti, gimnastički treninzi imaju daleko veću svrhu osim one klasične sportske – mnoge socijalne i emotivne vještine uče se upravo na sportskom treningu stoga je važno prepoznati na vrijeme potrebu da svoje dijete uključimo na treninge kao što je onaj gimnastički – vaše dijete će uživati u razvijanju svojih gimnastičkih vještina, a vi ćete biti ponosni na njihov napredak i uspjeh.

Više informacija o upisima na programe Gimnastičkog društva Osijek – Žito moguće je dobiti na neki od kontakata niže:

  • na broj 099 369 0155
  • na email gdosijekzito.clanstvo@gmail.com
  • na web stranici Gimnastičkog društva Osijek – Žita http://gdosijek.hr/

Tekst i foto: GD Osijek Žito