28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U veljači smo trošili kao i u siječnju!? Realno se trgovina na malo promijenila za 0,0%!?

2 min read
- U veljači 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 0,4%.

– Ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo što su ga u veljači 2023. ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću, bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, realno je iznosio 0,0% te tako ostao na istoj razini kao i u siječnju 2023. – javlja Državni zavod za statistiku i nastavlja…

– Od toga je promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao za 0,6%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 1,0%.

– U veljači 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 0,4%.

– Porast prometa od trgovine na malo za 9,3% ostvarili su poslovni subjekti kojima je pretežna djelatnost izvan trgovine na malo.

– Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 0,8%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za2,3%.

– U prva dva mjeseca 2023. kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo realno je porastao za 0,8% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

– Najveći utjecaj na porast nominalnog prometa u veljači 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, imale su sljedeće trgovačke struke: Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 15,7% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 5,7%, Motorna vozila, dijelovi ipribor za motorna vozila, s porastom prometa od 43,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 1,6%, te Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 9,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa također od 1,6%. Stoga je ukupan izvorni promet od trgovine na malo u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine nominalno porastao za 13,9%.

– Pad nominalnog prometa u veljači 2023. u usporedbi s istim mjesecom prethodne godine, prema izvornim indeksima, prisutan je u dvije trgovačke struke: Ostala trgovina namalo izvan prodavaonica, s padom prometa od 6,2% i Trgovina na malo internetom ili poštom, s padom prometa od 3,8%.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija) & Pixabay (ilustracija)