5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Sjajna priča iz Unikoma: Eco City LegOSi stigli i u Centar Ivan Štark!

3 min read
Jučer su tako projekt polaznicima Centra Ivan Štark projekt igrokazom približile studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Eco City LegOSi stigli su i Centar za odgoj i obrazovanje Ivan Štark u Osijeku. Tamošnji su polaznici jučer na zabavan način, kroz igrokaz, učili o važnosti odvajanja otpada, a glavne role, uz studente i Unikom, ‘igrali’ su poznati Zdena Metalac, Janko Organko, Teta Plastika, Teglica Verica i Mirko Papirko.

Naime, Unikom je već prošao 17 od 20 škola u Osijeku, gdje na sjajan način uče i ‘odgajaju’ nove ‘klince’ važnosti odvajanja otpada u kućanstvu, a u čemu im pomaže odlična platforma – Eco City LegOSi. Jer, samo pravilno odlaganje, posjet reciklažnom dvorištu, jamči djeci da će skupljanjem naljepnica doći do ovih maskota, plišanih igračaka koje svojim imenima i oblikom jasno upozoravaju i pozivaju na recikliranje, odvajanje, skupljanje otpada…

Unikom i Grad Osijek kontinuirano provode ove edukativno-informativne radionice, a valja se sjetiti kako Osječanke i osječani odvajaju više od 50% otpada, u čemu smo prvi u Hrvatskoj među velikim gradovima.

Jučer su tako projekt polaznicima Centra Ivan Štark projekt igrokazom približile studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Unikom i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti ugostila je, uz djecu, ravnateljica Maja Radoš Bučma, naglasivši kako je Ivan Štark eko-škola.

– Smatram stoga važnom ovu radionicu, jer jako je bitno od samog početka raditi s djecom na osvještavanju ekologije i eko-priča na kojima proteklih godina svakako i samostalno radimo – kazala je.

– Krenuli smo prije pola godine. Najmlađima smo predstavili ovaj naš projekt. Od najranijih i najmlađih dana valja nam raditi na edukaciji o potrebi odvajanja otpada, a kako bi povećali ovaj naš postotak. Osim tih naših likova koji su popularni i zanimljivi najmlađoj populaciji, imali smo kampanju u svim školama, brojnim vrtićima… Uskoro izlazimo i s novom aplikacijom Moj Unikom, a koja će još više pomoći sugrađanima u razdvajanju otpada, no o tome ćemo još govoriti – kazao je direktor Unikoma Igor Pandžić.

– Fakultet i Unikom surađuju već godinama. Sada smo u 17. školi od 20 koliko kanimo posjetiti. Naši studenti su dobili sjajnu priliku stjecati ovim projektom iskustvo u izravnom radu s djecom. Studenti su pripremljeni scenskim i glazbenim nastupom, a radeći s našim profesorima… – nizala je Irella Bogut s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti.

Podsjetimo, Grad Osijek i Unikom su dostigli stopu odvajanja otpada od 51,9%, Osijek je Eco City, Osijek ima najljepši park u Hrvatskoj, Sakuntala park, a sve je to ostvareno kroz niz akcija, edukacija i projekata Stoga je Unikom izradio i novi projekt edukacije i prijavio ga na Javni poziv za sufinanciranje poticanja mjera odvojeng sakupljanja komunalnog otpada objavljen od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Projekt Eco City LegOSi ide u vrtiće i osnovne škole, na reciklažna dvorišta, a kako bi se provela sustavna kampanja. Obuhvaćene će biti, dakle, sve ciljane skupine, ali s posebnim naglaskom na najmlađe – djecu.

A tko su Zdena Metalac, Janko Organko, Teta Plastika, Teglica Verica i Mirko Papirko. Oni su igračke, maskote, oni su likovi koji će na jednostavan način prenijeti poruke kako odvajati otpad u kućanstvu, čija imena već sugeriraju koji je ‘zadužen’ za koju vrstu otpada.

Foto: OsijekExpress.com