28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Čista od mina Osječko-baranjska županija postaje vrhunska destinacija za lovni turizam

4 min read
Sastanku su nazočili i pročelnici resornih županijskih upravnih odjela te čelnici Turističke zajednice OBŽ, Javne ustanove Park prirode Kopački rit, Lovačkog saveza OBŽ i Područnog ureda civilne zaštite Osijek.

Lovni turizam i sigurnost posjetitelja na destinaciji bila je središnja tema danas (5. travnja 2023. godine) održanog radnog sastanka župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića s direktorom Hrvatske turističke zajednice Kristjanom Staničićem, predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza Ivicom Budorom, predsjednicom Udruge „Hrvatska pomaže“ Đurđom Adlešić i Draženom Štajduharom iz Ravnateljstva civilne zaštite RH.

Sastanku su nazočili i pročelnici resornih županijskih upravnih odjela te čelnici Turističke zajednice OBŽ, Javne ustanove Park prirode Kopački rit, Lovačkog saveza OBŽ i Područnog ureda civilne zaštite Osijek.

– Jedna od najboljih vijesti u posljednje vrijeme svakako je da će Osječko-baranjska županija do kraja ove godine biti slobodna od mina ta da rizik od stradavanja više neće postojati niti na jednom kvadratnom metru. Danas smo stoga razgovarali o smjeru stavljanja sve lovne infrastrukture u turističku ponudu, a tu je riječ o lovačkim domovima i smještajima koji mogu razvijati turističku ponudu na puno kvalitetnijoj razini. Poznato je da je lovni turizam jedna od najpotentnijih turističkih grana u Osječko-baranjskoj županiji, osobito sad kad više neće postojati opasnost od mina te da predstavljamo odličnu destinaciju za lovni turizam. Niz je sekundarnih aktivnosti koje mogu privući turiste u naš kraj, primjerice fotografiranje životinja, promatranje ptica, ribolov i ostalo, o čemu smo i razgovarali s današnjim gostima. Drago nam je da posljednjih pet godina razvijamo izvrsnu turističku priču u Županiji, o čemu svjedoče i konkretni rezultati, pa ću podsjetiti da smo prije četiri godine prvi puta imali Dane hrvatskog turizma na kontinentu, ovdje u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, a uskoro nas očekuje i Konferencija GROW, na kojoj ćemo razgovarati o brendiranju graševine – kazao je nakon sastanka župan Ivan Anušić.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić dodao je kako se razgovaralo o zajedničkim aktivnostima na području turizma i turističke promocije. – Upravo u Osječko-baranjskoj županiji postižemo izuzetan napredak po pitanju razvoja turističke infrastrukture i povećanja smještajnih kapaciteta. Na tome čestitam svima koji su dali doprinos tome da je Županija jedna od perjanica kontinentalnog turizma Hrvatske. S druge strane, razgovarali smo s Hrvatskim lovačkim savezom o aspektima i mogućnostima daljnjeg razvoja lovnog turizma jer su lovci turisti koji iznadprosječno troše te je to područje u kojem vidimo veliki potencijal za napredak. Vjerujem da će Hrvatska turistička zajednica u tom dijelu biti partner svim dionicima koji u budućnosti krenu u razvoj lovnog turizma. Pred nama je intenzivno razdoblje obilaska terena i koordinacije svih aktivnosti jer želimo da ova turistička godina bude najuspješnija u povijesti, ne samo na obali, već i na kontinentu – rekao je Kristjan Staničić.

Predsjednica Udruge „Hrvatska pomaže“ Đurđa Adlešić podsjetila je na upravo održanu dvodnevnu konferenciju u vezi završetka procesa razminiranja u Hrvatskoj, koju su u Osijeku organizirali Udruga „Hrvatska pomaže“ i Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH. – S problemom mina u Hrvatskoj borit ćemo se ožujka 2026. godine, s tim da će Osječko-baranjska županija do kraja ove godine biti oslobođena od mina. Danas je glavni cilj bio otići korak dalje i na neki način materijalizirati tu blagodat u području koje je u ovoj županiji izuzetno razvijeno, a to je turizam – istaknula je Đurđa Adlešić.

– Nakon razminiranja konačno dobivamo sigurnu destinaciju, ne samo za naše lovce, već i za sve goste koji dolaze. Lovački savez Osječko-baranjske županije ima više od 3.000 lovaca i najviše lovačkih udruga, čak 101 te 105 lovišta. Time su zasigurno i najatraktivnija lovačka i turistička destinacija, pa nam je želja da dodatno proširimo kapacitete i ojačamo ponudu. Veliki broj stranih gostiju, ali i domaćih dolazi na ovu destinaciju u zimskim mjesecima upravo zbog lova na jelene, divlje svinje pa i patke. Zato se nadam da ćemo u budućnosti svima uspjeti pružiti ono najbolje što članovi Lovačkog saveza mogu dati u turističkom i gastronomskom smislu. Naime, lovna sezona je vrlo kratka i traje dva-tri mjeseca po pojedinoj životinjskoj lovnoj vrsti, dok je ostatak vremena sva naša lovna infrastruktura neiskorištena. Želja nam je to promijeniti i u budućnosti ih staviti u funkciju, za što je Osječko-baranjska županija sigurno jedna od najboljih destinacija – zaključio je predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor. Dodao je da u turističkoj i infrastrukturnoj ponudi najviše nedostaje objekata najviše kategorije, smještenih u prirodi, za koje su gosti spremni izdvojiti novac.

Tekst i foto: OBŽ