19. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Potres koji se snažno osjetio u Osijeku: Centar 112 primao pozive od 0:11! “Trajalo par sekundi”

3 min read
...poslije njemačkih, slovenskih, bugarskih, albanskih, mađarskih i srpskih kolega, o potresu u BiH, koji se snažno osjetio u Hrvatskoj, izvijestili su i iz naše i iz bosanskohercegovačke seizmološke institucije.

Cijele večeri i veći dio ‘sitnih sati’ na mrežnim stranicama EMSC-a nizala su se svjedočanstva o osjetu potresa u Osijek i drugim slavonskim gradovima i mjestima, jutros je i Centar 112 izvijestio o pozivima. Napokon, poslije njemačkih, slovenskih, bugarskih, albanskih, mađarskih i srpskih kolega, o potresu u BiH, koji se snažno osjetio u Hrvatskoj, izvijestili su i iz naše i iz bosanskohercegovačke seizmološke institucije.

Već smo javili, potres se dogodio u 0:10, ali se u Osijeku osjetio oko dvije minute kasnije.

– Županijski centar 112 Osijek zaprimio je u vremenu od 00:11 sati do 00:32 sati 15 poziva uznemirenih građana o potresu, no nije bilo prijava o ozlijeđenim osobama ili materijalnoj šteti – javio je jutros Centar 112, za kojeg dodaju da se 16. travnja 2023. u 00:10 sati dogodio u sjeveroistočnom dijelu  Bosne i Hercegovine.

– Noćas, 16 travnja 2023. u 00 sati i 10  minuta seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su prilično jak potres s epicentrom kod Dervente u BiH, 25 km južno od Slavonskog Broda. Magnituda potresa bila je 3.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V (četvrtog do petog) stupnja EMS ljestvice. Prema dosadašnjim dojavama, potres se u Hrvatskoj osjetio na širem području Slavonije – javila je Hrvatska seizmološka služba jutros.

Potres jačine 4,2 po Richteru zatresao je 65 kilometara od Osijeka, u Bosni i Hercegovini, 56 kilometara od Tuzle i oko 14 kilometara od Gradačca, 8 kilometara od Odžaka. Bio je na dubini od 2 kilometra. Informacija je koju je bez pregleda seizmografa, na temelju dojava, objavio sinoć malo iza ponoći EMSC. Potres je zatresao u epicentru u 0:10 sati, a u Osijeku se osjetio u 0:12.

Potvrdu o potresu još sinoć su EMSC-u poslali Seizmološki zavod Srbije, MTA SCFK iz Budimpešte, njemački GeoForcshungsZentrum, slovenska Agencija za okolje, zatim iz Bugarske, Albanije…

Potres se itekako osjetio u Osijeku. Osjetio ga je i vaš novinar, ali i brojni naši čitatelji u reakcijama na objavu, dok su se na mrežnoj stranici EMSC-a nizala i svjedočanstva Osječana, Slavonaca i brojnih drugih iz okolnih zemalja, svakako iz BiH.

– Osjetio se lagano. Osijek – javio je sinoć odmah jedan od čitatelja EMSC-a u svom svjedočanstvu iz Osijeka.

–  Osijek lagano zatreslo – javila je i osoba iz Livane.

– Osijek, zaljuljalo krevet i prozore – dodaje treći…

– Protresao se krevet malo, vrata ormara su se čula. Par sekundi trajalo.

– U Osijeku treslo samo tako! Jače i od onog kad smo osjetili od Petrinje.

– U Osijeku se osjetilo. Zvuk poput jakog vjetra, drmao se krevet i stolica.

– Potreslo cijelu kuću na nekih 2-3 sekunde niš strašno ali dovoljno da probudi ukućane… – nizala su se svjedočanstva na EMSC-ovoj stranici iz Osijeka i okolice.

Inače, Osijek je, sukladno objavi EMSC-a, na 65 kilometara udaljenosti od epicentra potresa.

– Đakovo, zatreslo se 3 sekunde – javlja se čitatelj EMSC-a iz Đakova, drugi dodaje…

– Slavonija Đakovo. Osjetilo se podrhtavanje 5 sekundi – nastavlja još jedna osoba, uz čije ime stoji kako je Đakovo 34 kilometra od epicentra.

Inače, EMSC je prvu objavu donio već u 0:10:40 sati sinoć, s pozivom onima koji su ga osjetili da iznesu svoja svjedočanstva, kazavši kako se vjrojatno osjetio u BiH i Hrvatskoj, kasnije i u Srbiji. Prva je informacija bila kako je njegova jačina bila 4,3 po Richteru, kasnije 4,0, da bi naposljetku ustvrdili – 4,2.

– Dobro zatreslo – svjedočanstvo je iz Šamca.

– Jači zemljotres u Modriči – piše čitatelj iz Odžaka.

– Ovo je bilo jezivo – piše osoba iz Gradačca.

– Fino treslo nekin 5 sekundi… – dodaje još jedan iz istog mjesta.

– Na trenutak zatreslo – svjedočanstvo je iz Županje.

– Prilično jako je zatreslo kuću – nastavlja drugi.

– Županja, 10 sekundi, ljuljalo – treći dodaje, uz kojeg piše kako se nalazi 21 kilometar od epicentra.

– Slavonski Brod, dobro je treslo, desetak sekundi.

Foto: EMSC (screenshot) & OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)