5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Novosti u sustavu e-Građani!? Dolazi ‘digitalna povratnica’ u pretinac!?

2 min read
Još nema točnog podatka o trenutku početka funkcioniranja, ali uskoro.
računalo kompjuter tipkovnica

Nadogradnja sustava e-Građani, a koji je u fazi testiranja, predviđa novu značajku korisničkog pretinca, odnosno izvjesnu digitalnu povratnicu, ali i niz drugih mogućnosti. Pojednostavljeno, pravno će svako primanje obavijesti i dokumenata preko njega vrijediti kao i primanje preporučene pošte, što znači da neće biti slučajeva da ljudi ne znaju da se protiv njih vodi kakav spor, jer nisu primili obavijest, ne znaju da ‘negdje visi na oglasnoj ploči’…

Naime, Vlada priprema jednu od najvećih nadogradnji sustava e-Građani doznaje i piše Jutarnji list. Sustav bi sada mogao dobiti i pravno valjani poštanski pretinac za svakog građanina i svaku tvrtku u Hrvatskoj. Sustav neće biti, dodaje Jutarnji, obavezan. Sve će biti kao i do sada, na voljnoj osnovi svakog pojedinca, osim možda za tvrke, odnosno pravne osobe.

Jutarnji piše kako bi to mogao značiti kraj situacijama u kojima se o nekome vodi sudski postupak, a da taj to niti ne zna. Jednako tako, u zdravstvu više ne bi bilo potrebe za situacijom u kojoj se nalazi, primjerice o raku, ne mogu dostaviti odmah. A i sva službena državna rješenja, dozvole, sudske presude i slični dokumenti ubuduće se mogu također slati odmah i izravno u sustav i pretinac.

Ivana Vukov, posebna savjetnica premijera i voditeljica agilnog tima, za Jutarnji kaže kako se funkcionalnost razvija posljednjih godinu dana, ali ne zbog tehnologije, već zbog pravnih i drugih pitanja.

Još nema točnog podatka o trenutku početka funkcioniranja, ali uskoro.

Više pročitajte na izvorniku – OVDJE.

Foto: Pixabay (ilustracija)