5. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Od boginja, preko siflisa…, do covida: Kako je društvo odgovaralo na zdravstvene krize?

2 min read
Kada se kaže društvo, progovorit će se i o pristupu medija ovim temama, napose covidu, razumjevajući, čini se, i želju čitatelja za pisanjem novinara o tome sadržaju

Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem, naziva Društva i bolesti: odgovori na zdravstvene krize u modernoj i suvremenoj povijesti, održat će se 20. i 21. 4. 2023. na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Naziv znanstvenog skupa obuhvatio je sve njegove teme, ali i u potrebi sažimanja ‘sakrio’ vrhunski sadržaj kojeg će iznositi brojni autori i predavači. Jer, bit će prilike čuti kako su društvo i politika reagirali na zdravstvene krize ‘od Turaka’ na ovamo, preko 1. Svjetskog rata, što je uključivalo španjolsku gripu i sifilis, kasnije i krize s boginjama, teme ‘opjevane’ i u poznatom filmu Variola vera, sve do tuberkuloze, dojučerašnjeg i današnjeg covida.

Kada se kaže društvo, progovorit će se i o pristupu medija ovim temama, napose covidu, razumjevajući, čini se, i želju čitatelja za pisanjem novinara o tome sadržaju

– Na skupu će sudjelovati istraživači iz Ljubljane, Sarajeva, Dubrovnika, Zagreba, Pule, Osijeka, Slavonskog Broda i drugih gradova čiji će cilj biti obrazložiti utjecaje pandemija te određenih bolesti na redefiniranje društvenih odnosa i oblikovanje političkih odgovora na krizne situacije u različitim okruženjima – stoji u pozivu na znanstveni skup, kojeg potpisuje dr.sc. Luka Pejić s FFOS-a, nastavljajući…

– Drugim riječima, skup nema namjeru problematizirati epidemiološke uzroke pojedinih zdravstvenih kriza, već u prvi plan postavlja analizu višestrukih reakcija na navedene okolnosti.

– Navedenim će se pitanjima tijekom tog dvodnevnog skupa baviti povjesničari, filozofi, lingvisti, književni teoretičari, pedagozi, politolozi, liječnici, etnolozi i antropolozi.

– Točnije, gotovo četrdeset izlagača podijeljenih u osam sekcija s ostalima će podijeliti rezultate svojih istraživanja – zaključuje se.

Foto: Pixabay (ilustracija, obrada OsijekExpress.com)