28. svibnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Zatvoren pješački most! Vulin: “Nadamo se da će biti završeni radovi i prije najavljenih 6 tjedana”

3 min read
- Ono što smo uočili jest da na svijetloj podlozi ostaju tragovi guma od bicikala i kočenja. Tako da, kada već koristimo ovaj trenutak i nanošenje novog gaznog sloja, bit će malo tamniji, za jednu nijansu. Ostaje podloga sive boje - zaključio je Vulin.

Pješački most u Osijeku ponovno je zakratko zatvoren. Nanosi se novi hodni sloj, izvijestio je danas i zamjenik gradonačelnika Osijeka Dragan Vulin, dodajući i kako će s novom gaznom površinom most biti nijansu tamniji nego sada. Naglašeno je i kako ispravljanje sitnih nedostataka ne znači da most nije siguran i da nije bio siguran, jer radovi se ne tiču nosive konstrukcije, već je riječ, pojednostavljeno rečeno, praktički o – ‘kozmetici’.

Pješaki most u Osijeku izgrađen je 1980. godine. Od tada na ovamo nije bio rekonstruiran, već se to provodilo posljednjih mjeseci, kroz tri faze, ukupne vrijednosti oko 2 milijuna eura. Nakon ranijih zatvaranja, ponovno je zatvoren dok ne budu gotovi radovi na nanošenju nove hodne površine, a predviđeno vrijeme nije dugo.

Grad Osijek i izvođač su vodili računa da vremenski uvjeti budu povoljni, da ne ‘ulete’ u Ferivijev polumaraton, da se radovi ne protegnu do nove kupališne sezone, a sada je, uz zamolbu za razumjevanjem svim sugrađankama i sugrađanima od strane Grada, odabran najbolji trenutak za finalizaciju.

– Očekujemo da će sve trajati oko 6 tjedana, do 31. svibnja – kazao je uvodno zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin, dodajući da postoje itekako mogućnosti da to bude i prije gotovo.

– Nanosi se novi hodni sloj. Nakon što su radovi provedeni lane, uočeni su manji nedostaci u samom završnom sloju u obliku neravnina i u nekim dijelovima se i sam materijal odvajao. Ali ono što je važno naglasiti, ti manji nedostaci nisu razlog za neke velike rekonstrukcije. Most je bio i jest siguran. Napokon, mi smo jako smo zadovoljni radovima do sada i svime što je izvođač napravio, dovršio rekonstrukciju i prije roka 31. prosinca prošle godine – nastavio je Vulin.

– Ostavljena je tek projektom mogućnost nanošenja novog sloja. Stoga smo, kao Grad Osijek to zatražili i izvođač je iskazao dobru volju i želju da to učini o svom trošku. Na tome im zahvaljujemo – nastavio je Vulin, a onda dodao i zanimljivu novost…

– Ono što smo uočili jest da na svijetloj podlozi ostaju tragovi guma od bicikala i kočenja. Tako da, kada već koristimo ovaj trenutak i nanošenje novog gaznog sloja, bit će malo tamniji, za jednu nijansu. Ostaje podloga sive boje – zaključio je Vulin.

Dakle, u razdoblju od 17. travnja do 31. svibnja 2023. godine pješački most preko rijeke Drave privremeno će biti zatvoren. Projektnim rješenjem sanacija pješačkog mosta zahtijevala je izvedbu višeslojnog hidroizolacijskog sustava s izvedbom završnog sloja primjenom prirodnog kamenog agregata koji osigurava protukliznost površine.

Riječ je o radovima koji će se izvoditi u sklopu Ugovora o izvođenju radova rekonstrukcije betonske konstrukcije pješačkog mosta, kojim su prošle godine izvedeni radovi na sanaciji armiranobetonskih ploča rasponske konstrukcije, nanošenju novog antikorozivonog premaza na sve čelične djelove konstrukcije, te obnovi ograde.

Radovi na hidroizolacijskom sustavu izvedeni su na način da je ugrađena hidroizolacija s protukliznim slojem koji omogućava naknadnu izvedbu završnog sloja s ugradnjom prirodnog agregata u boji koja odgovara željama Investitora.

Time je u cijelosti osigurana vodonepropusnost konstrukcije, osigurana sigurna uporaba mosta za građane te omogućena naknadna izvedba završnog sloja s kamenim agregatom.

Grad Osijek je u partnerskom odnosu s tvrtkama koje su izvodile radove dogovorio nanošenje završnog sloja u predviđenom terminu. Radovi su čekali povoljne temperature i suho vrijeme, a obuhvatit će izvedbu završnog sloja hodne površine. Troškove snosi izvođač radova.

Podsjetimo, obnova pješačkog mosta odvijala se u tri faze. U prvoj fazi obnovljena je čelična konstrukcija, u drugoj je sanirana betonska konstrukcija, dok je treća faza obuhvaćala manje radove koji nisu zahtijevali zatvaranje mosta. Most je izgrađen 1980. godine i ovo je njegova prva generalna rekonstrukcija.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)