19. svibnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Izgradnja OHBP-a osječkog KBC-a u završnoj fazi! Na kraju svibnja opremanje i namještanje!?

2 min read
Javna nabava je za jedna dio opreme već provedena, a nabavljaju se CT, RTG, UZV, operacijski stolovi, monitori vitalnih funkcija, kreveti...

Radovi na izgradnji nove zgrade OHBP-a osječkog KBC-a u samoj su završnici. Izgradnja bi mogla biti gotova do kraja svibnja ove godine, za nešto više od mjesec dana, doznaje se u Ravnateljstvu bolnice. Riječ je o objektu za zbrinjavanje hitnih pacijenata, a koji će imati više različitih ambulanti, spremnih i za operativne zahvate, smještaj…

– Gradi se vrhunski zdravstveni objekt, površine 9.600 m2, koji će omogućiti bolju skrb za naše pacijente u objedinjenom hitnom bolničkom prijemu, kao i dnevne bolnice i kirurgije na jednom mjestu, što do sada nismo imali, a riješit će se ovim objektom. Čim završi izgradnja objekta planiramo njegovo opremanje, pa će javna nabava za opremanje ići paralelno s izgradnjom. Sredinom 2023. godine planiramo useljenje dijela djelatnosti u tu zgradu, a do kraja 2023. godine očekujemo da sve djelatnosti budu u punoj funkciji – kazao je prošle godine na početnoj konferenciji dvaju projekata, koji pretpostavlja izgradnju OHBP-a, ravnatelj KBC-a Željko Zubčić.

Cijela izgradnja sufinancirana je iz projekata Poboljšanje pristupa hitnoj zdravstvenoj zaštiti i Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i dnevnim kirurgijama, što će reći kako su to, jednim dijelom, sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

Radovi su krenuli u srpnju ’21. godine, a danas, godinu i osam mjeseci poslije, izgradnja ej na samom kraju, predviđa se još mjesec i pol dana, do kraja svibnja ’23. Nakon toga slijedi namještanje i opremanje, što u okviru projekta mora biti gotovo do 31. prosinca ove godine.

Javna nabava je za jedna dio opreme već provedena, a nabavljaju se CT, RTG, UZV, operacijski stolovi, monitori vitalnih funkcija, kreveti…

Prošle godine u ožujku, na početnoj konferenciji ovih dvaju projekata, rečeno je su predviđena sredstva u ukupnom iznosu od 169.161.695,50 kuna. Od tog iznosa je 68.637.293,75 kuna dodijeljeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dok Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva osiguravaju 87.665.034,32 kuna, a ostatak pokriva KBC Osijek iz vlastitih sredstava.

– Objedinjeni hitni bolnički prijem izuzetno je važan za Grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju, ali i za područje cijele istočne Hrvatske. Osim smanjenja broja prijema na akutne bolničke odjele KBC-a, i dnevna bolnica i dnevna kirurgija će značajno doprinijeti boljoj dostupnosti zdravstvene zaštite stanovnicima ovog područja – rekao je tada, na početnoj konferenciji, zamjenik župana Mato Lukić te naglasio kako je zadovoljan ostvarenom dinamikom radova.

Foto: OsijekExpress.com (arhiva, ilustracija)