28. svibnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO iz Tvrđe: Odzvonilo stajanju, slomljenim štiklama… Ginko zaštićen kao ‘Gupčeva lipa’…!

2 min read
...dolaze i detalji koji će Tvrđu učiniti još ljepšom. Od rasvjete i klupa, napose na Trgu Svetog Trojstva, do najsitnijih detalja koji svjedoče gradskoj povijesti, do mjesta gdje je nekada vozio prvi tramvaj u Hrvatskoj.

Odzvonilo je slomljenim potpeticama, teškom koračanju u štiklama, odzvonilo je i stajanju na suncu pod školskim odmorom, čekanju ispred zgrade Rektorata, odzvonilo je staroj infrastrukturi pod zemljom osječke Tvrđe. Nekad je Tvrđa bila većim dijelom ‘travnata’, potom popločena ‘kockom’, a sada su sve prilike kako će dame u štiklama biti itekako zahvalne pred večernje izlaske.

U samom je finalu dovršetak rekonstrukcije Tvrđe, radova koji su, prije svega, bili namijenjeni izmjeni dotrajalih instalacija pod zemljom, ali zbog kojih je, razumljivo, promijenjena čitava hodna podloga jednog od najljepših dijelova grada.

A sada, k tome, dolaze i detalji koji će Tvrđu učiniti još ljepšom. Od rasvjete i klupa, napose na Trgu Svetog Trojstva, do najsitnijih detalja koji svjedoče gradskoj povijesti, do mjesta gdje je nekada vozio prvi tramvaj u Hrvatskoj. Naime, postavljena je tračnica kojom se ravnao konjski tramvaj prije skoro 138 godina u Osijeku. A čuveno stablo ginka pojačano je skoro kao ‘Gupčeva lipa’, opasano cvjetnjakom, sve u namjeri da opstane kao simbol što duže.

Pojednostavljeno, Tvrđa ulazi u završne radove i finese prije nego kao zasja kao potpuno rekonstruirani dragulj. Jer, otprije su tu obnovljeni Trg Vatroslava Lisinskog, Centar za posjetitelje Tvrđa…

Razumjevanja radi, Grad Osijek trenutačno provodi radove na rekonstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture Tvrđe u okviru projekta Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe. Radovi uključuju cjelovitu obnovu dotrajale sanitarne i oborinske kanalizacije, obnovu distribucijske telekomunikacijske i elektroenergetske kabelske kanalizacijske mreže, obnovu javne rasvjete, rekonstrukciju ulica, pješačkih površina, trgova…

Foto: OsijekExpress.com