28. svibnja 2023.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

FOTO Počeo drugi krug košnje na osječkim grobljima! Direktor Novokmet: Održavanje je prioritet!

2 min read
Ukop je prošle godine sa svih privremenih grobljanskih deponija zbrinuo više od 7.300 'kubika' otpada, a samo ove godine je do sada zbrinuto 1.233. Najveće količine otpada se uvijek očekuju neposredno prije i nakon Svih svetih.

S proljećem je počeo takozvani ‘ljetni režim’ održavanja groblja u Osijeku, svih 20 pod ingerencijom osječkog Ukopa, od Aninog, preko Centralnog, do groblja u mjesnim odborima, prigradskim naseljima. Naime, počeo je već i drugi krug košnje svih groblja, a kojih je ove godine predviđeno najmanje deset.

Nije to malen i naivan posao. Štoviše. Ukop održava 20 spomenutih groblja, čija je površina iznad 60 hektara. A Ukop ih sve održava i kosi jednak broj puta, neovisno o površini i lokaciji, bilo da je riječ o malim prigradskim ili velikim gradskim grobljima.

OsijekExpress.com bio je na Centralnom groblju u jednoj od etapa drugog kruga košnje, a gdje na teren, na najvećem osječkom groblju, istovremeno izlazi 10-ak djelatnika s kosilicama, trimerima, puhalicama…

– Nama je apsolutni prioritet održavati groblja čistima, svakako pokošene trave, skupljati sav otpad i zbrinjavati ga s privremenih grobljanskih ‘deponija’. Održavamo staze, klupe, korpe, mjesta za vodu, lokacije koje nadopunjavamo metalama, posudama… – počeo je direktor osječkog Ukopa Vedran Novokmet, dodajući i kako se redovito održavaju svi objekti na grobljima.

– Obavili smo i vađenje i rušenje starog i suhog raslinja, a iza Svih svetih ove godine planira se sadnja novih sadnica… – nastavio je, zaključujući…

– Upravo za to se koristi grobna naknada koju građani plaćaju, Koristi se za cjelokupno održavanje svih zajedničkih prostora groblja. Zato zahvaljujem svima koji su platili i plaćaju pravovremeno grobnu naknadu i pozivam one koji još nisu, da podmire obvezu u prvoj raspoloživoj prilici – zaključio je direktor Novokmet.

Ukop je prošle godine sa svih privremenih grobljanskih deponija zbrinuo više od 7.300 ‘kubika’ otpada, a samo ove godine je do sada zbrinuto 1.233. Najveće količine otpada se uvijek očekuju neposredno prije i nakon Svih svetih.

Valja napomenuti kako osim održavanja groblja, dio investicija u infrastrukturu groblja financira svakako Grad Osijek, a kada je to god moguće, Ukop, radi smanjenja troškova, radove obavlja vlastitom tehnikom i ljudstvom.

Foto: OsijekExpress.com