29. travnja 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Dijete je spašeno! Ekipa hitne KBC-a Osijek, uz policiju, ‘preko lančanog sudara’, jurila s djetetom u Zagreb!

4 min read
- Ono najvažnije, dijete je dobro! - zaključili su u objavi.

UPDATE, 29.4. 1:30

O drami koja se odvijala na autocesti A3, prolasku Hitne pomoći iz osječkog KBC-a prema Zagrebu, kroz kolone i gužve u policijskoj pratnji, pod sirenama dvaju vozila, roditelji malene djevojčice kojoj je bio život ugrožen, saznali su tek, svjedoče, iz poziva medija.

Zahvaljuju i policiji i Hitnoj pomoći koji su omogućili da njihovo dijete, intubirano i na respiratoru, pravovremeno stigne po potrebnu pomoć k pedijatrijskom kardiokirurgu u Zagreb.

Oni su također vozili prema Zagrebu, ali nisu znali da se Hitna ‘probija’ zahvaljujući policiji i da su u Zagreb stigli za 2 sata i 8 minuta.

Podsjećamo, u ponedjeljak je iz Osijeka životno ugroženo dijete hitno prevezeno u Zagreb. I spašeno je. A vozač osječke Hitne pomoći nazvao je pravovremeno policiju, očekujući gužve na autocesti, da bi policija odmah poslala vozilo i policijskog službenika da im ‘razgrne put’. Vozač Luka i policajac Mario na Rebro su u Zagreb stigli u nevjerojatno kratkom vremenu.

Na putu ih je čekala kolona od 19 i pol kilometara zbog radova, a potom u Zagrebu i lančani sudar četiriju vozila. Malena je djevojčica imala u tom trenutku komplikacije, liječnici su ju reanimirali i pravo je herojstvo što su ju Luka i Mario tako brzo doveli do vrata KBC-a Rebro.

– Teško je naći riječi hvale kojima bismo svima zahvalili. Zbog plućnih problema, kći je u osječkoj bolnici završila u subotu, a u ponedjeljak joj se stanje pogoršalo jer je postalo ugroženo i srce. Rekli su nam kako je sve pripremljeno za Hitan transport u Zagreb, a bilo je to oko 14 sati. Hitna je krenula, a mi za njima – ispričali su roditelji za Večernji list, dodajući kako su tek iz medija doznali kako je tekao put i što se sve događalo u kolima Hitne pomoći.

– Stanje joj je za sada pod kontrolom, moramo vjerovati u sretan ishod – zaključuju roditelji za Večernji.

— — — — — — — — — — — —

– Bravo za našeg kolegu i ekipu iz KBC Osijek! Pratnja policije za životno ugroženo dijete! – naslovili su video zapis na Facebook stranici 194 Hitna, koji je svjedočio hitnom transportu dvogodišnjeg djeteta iz osječkog KBC-a za Zagreb, djeteta koje je bilo intubirano i na respiratoru.

– U startu sam imao onaj glas što ti govori da bi nešto moglo poći po zlu, nazovi da ti osiguraju pratnju s obzirom da su od Križa do Ivanje Reke u dužini od 19.5 kilometara radovi na cesti, tako da se vozi jednom trakom 20 do 40 km/h. Zovem HAC za pomoć da što brže prođemo. Kažu da nam oni ne mogu pomoći da zovem policiju u Zagreb. Javlja mi se stariji gospodin. Objašnjavam mu situaciju, kaže mi da će nas čekati policijska pratnja. Kod Križa nas dočekuje policajac Mario. Osim ogromne gužve i zastoja na autocesti u gradu nailazimo na lančani sudar. Tamam što dolazimo pred OHBP dijete nam arestira. Reanimaira ga se i dobije ga ekipa iz KBC Osijek. Da nije bilo pratnje MUP-a naš put od Osijeka do Zagreba u ovakvim uvjetima sigurno ne bi trajao 2 sata i 8 minuta – prenijeli su na Facebooku riječi vozača osječke hitne, heroja sa cijelom svojom herojskom ekipom, kao i policijom koja je bila u pomoći.

– Ono najvažnije, dijete je dobro! – zaključili su u objavi.

Naime, osječkoj ekipi Hitne pomoći, koja je u Zagreb prevozila životno ugroženo dijete, na autocesti A3 u pomoć je priskočila policija. Vozač ih je pozvao u pomoć kako bi ih rotacijama ‘probijali’ do bolnice u Zagrebu, a znajući kako ih na putu čekaju gužve i kolone zbog radova. Dijete je na vrijeme stiglo u bolnicu, gdje su mu liječnici uspjeli spasiti život, doznaje se.

– Neka intuicija me natjerala nešto nije štimalo u meni. Zvao sam HAC da vidim kakve su gužve na Križu, rekli su da je velika gužva, da ne mogu pomoći. Zvao sam policiju, prva Heinzlova. Velike pohvale od gospodina koji je primio poziv do gospodina Marija, mladog policajca koji je odradio posao. Da njih nije bilo pitanje je kako bi se završilo, izjavio je za HRT vozač vozila Hitne pomoći Luka Novaković, dodajući…

– To je lijepi događaj kad znate da ste nekome pomogli. Drago mi je da imamo tako dobre odnose s policijom. Srce je puno! – kazao je.

– Stvarno je sve obavljeno u rekordnom vremenu. Obzirom na sve negativne okolnosti uspjeli smo za 2 sata i osam minuta predati malu pacijenticu u Zagreb. Koliko imamo povratnu informaciju – liječenje ide jako dobro – izjavila je za HRT ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Osječko-baranjske županije Silvana Sabo. 

Video možete pogledati OVDJE.

Foto: Facebook (screenshot)