21. veljače 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

U Hrvatskoj manjka grobara! Traži ih se 128, zaposleno 41… A plaće su…

1 min read
Prošle godine zaposlena je 41 osoba iz evidencije Zavoda na razini cijele zemlje. U prva dva mjeseca ove godine zaposleno je 5 osoba.

U našoj zemljisvake godine sve je manje osoba koje obavljaju posao grobara. Lane je zaposlena 41 osoba, a za taj posao ih se tražilo 128. Hrvatski zavod za zapošljavanje proglasio je ovo zanimanje deficitarnim.

Primjerice, u cijelom Zadru, na svim njihovim grobljima, radi tek 8 pogrebnika i 5 ukopnika. A česta su i bolovanja, reći će u poduzeću.

Inače, kako kazuju, u poslove pogrebnika spadaju radne aktivnosti poput preuzimanja pokojnika, prijevoza pokojnika i njege pokojnika. Pripada tome i organizacija sprovoda, sudjelovanje na sprovodima, vožnja pogrebnih kolica, čišćenje, skupljanje otpada… U poslove ukopnika spadaju otvaranje i priprema grobnice za ukop, ukop pokojnika, zazidavanje, ekshumacije, čišćenje, sakupljanje otpada, hortikulturni radovi…

U Zagrebu su ove godine zaposleni novi djelatnici na radnom mjestu grobar. Sada imaju 50 radnika, govore iz tamošnjeg poduzeća. U tijeku su javni natječaji za radna mjesta kremator i vozač specijalnog vozila.

Da je stanje zapošljavanja ukopnika i grobara loše, govore i iz HZZ-a. Zanimanje je postalo deficitarno. Tako ih se u 2020. godini tražilo 54, dok se pretprošle godine tražilo 72 radnika. Prošle godine taj se broj udvostručio te ih se tražilo 128.

Prošle godine zaposlena je 41 osoba iz evidencije Zavoda na razini cijele zemlje. U prva dva mjeseca ove godine zaposleno je 5 osoba.

Inače, za mjesto grobara potrebno je osnovnoškolsko obrazovanje te vozačka dozvola, a plaće se kreću od 800 eura mjesečno s plaćenim prijevozom.

Foto: Pixabay (ilustracija)