28. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Svi suci na Županijskom sudu u Osijeku danas najnormalnije radili… Upravni provodi mjere…

2 min read
Mjere upozorenja provode se od 8. do 19. svibnja 2023. na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj.

Svi su suci Županijskog suda u Osijeku danas najnormalnije radili, doznaje OsijekExpress.com od glasnogovornika Suda Davora Mitrovića.

Njegova točna kvalifikacija bila je kako su ‘svi suci najavili kako će raditi’.

Izuzimajući, dodaje Mitrović, jednu osobu na bolovanju i jednu na godišnjem, svi su suci Županijskog suda u Osijeku radili.

Naime, danas su u Hrvatskoj na snagu stupile ‘mjere upozorenja’ Udruge sudaca Hrvatske, kojima suci traže povećanje plaća, koje, dodaju, stagniraju od 2009. godine. Mjere su mediji nazvali ‘bijelim štrajkom’, a u kojem bi u razdoblju od dva tjedna ‘stali’ prvostupanjski predmeti, radilo se najnormalnije na hitnim slučajevima.

Znači to kako bi u Hrvatskoj sljedećih 14 dana moglo biti poteškoća, odnosno prolongata u slučajevima provedbe nasljeđivanja, rastava braka i slično.

Udruga hrvatskih sudaca, inače, izvijestila da je odaziv na provedbu posebnih mjera upozorenja sudaca iznad očekivanja i ranijih procjena od 70%. Kako kazuju nadalje, stopa sudjelovanja sudaca je vrlo visoka, posebno na općinskim i trgovačkim sudovima, u nekim gradovima i na 100%.

Općinski građanski sud u Zagrebu, stoji u priopćenju, bilježi odaziv od 97%, karlovački i bjelovarski 95%, Općinski sud u Dubrovniku 100%. Svi suci na trgovačkim sudovima u Splitu, Varaždinu, Dubrovniku, Pazinu i Karlovcu pridružili su se provedbi mjera. Na Upravnim sudovima u Zagrebu i Osijeku bilježe 100%, u Rijeci 80%, u Splitu 60%. Samo je u Slavoniji zabilježen slabiji odaziv sudaca.

Mjere upozorenja provode se od 8. do 19. svibnja 2023. na svim prvostupanjskim sudovima u Hrvatskoj.

Foto: Pixabay (ilustracija)