29. ožujka 2024.

Osijek Express

Vijesti iz Osijeka – Ili dobre ili loše ;)

Vrtići u Osijeku upisuju novih 820 djece! Radić: “Liste čekanja smo prepolovili, gradimo još vrtića”

3 min read
Inače, radovi u Tenji brzo bi trebali krenuti, jer predradnje su obavljene. Prvi upisi mogli bi biti 2024. godine.

Osječke dječje vrtiće u nadolazećoj pedagoškoj godini upisat će 3.214 djece koja će biti raspoređena u 153 odgojne skupine, izvijestio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradonačelnik Osijeka Ivan Radić. Novih je 820 djece, kazala je ravnateljica Ana Mihaljević.

– Ovdje će uskoro krenuti izgradnja novog vrtića. Osijek se, kako znate, javio na Nacionalni plan oporavka i otpornosti za izgradnju 3 vrtića i dogradnju 2 vrtića. Svi su nam projekti prošli. Vrijednost je oko 6,2 milijuna eura – kazao je uvodno gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u Mirnoj ulici u Tenji, gdje će biti izgrađen prvi vrtić.

Inače, danas su Ana Mihaljević, ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić u Tenji govorili o novoj pedagoškoj godini, predstavljen je Plan upisa u vrtiće, ali i izgradnja novih.

– Imamo velike potrebe za izgradnju i dogradnju vrtića. Stoga nam je vrlo drago dobiti spomenuta sredstva. Upisali smo prve godine mandata 250 djece više nego prije, ove godine još 170 više. Prenamijenili smo prostore i sada je lista čekanja smanjena s 350 na 180 djece. Nismo zadovoljni dok god postoji lista čekanja… – nizao je gradonačelnik, dodajući kako se u posljednjih 30 godina u Osijeku kapaciteti vrtića nisu mijenjali, ali da su sada, dogradnjom i prenamjenom, i prije izgradnje novih vrtića, ostvareni kapaciteti kao za nova dva, uz što je išlo i zapošljavanje adekvatnog broja odgajateljica (48).

Istaknuo je gradonačelnik i da je grad vlasnik objekta u Školskoj ulici gdje se nalazi privatna škola kojoj je istekao ugovor te da je od škole zatraženo da iseli iz objekta.

– U centru grada nemamo prostora za vrtić i ovo je idealna lokacija, gdje bi nam stale tri grupe. Nažalost, škola nije dobrovoljno iselila i pokrenuli smo spor, a Trgovački sud donio je presudu u našu korist. Oni su se žalili i to je sada na Visokom trgovačkom sudu u Zagrebu na odlučivanju. Ukoliko presuda bude ista kao u Osijeku, mi ćemo tamo krenuti s prenamijenim prostora. Nećemo biti zadovoljni dok svako dijete u Osijeku ne bude upisano u vrtić – dodao je gradonačelnik Radić.

Inače, radovi u Tenji brzo bi trebali krenuti, jer predradnje su obavljene. Prvi upisi mogli bi biti 2024. godine.

– Nama su danas počele preradnje oko upisa djece u vrtiće, inicijalni razgovori. Apeliram na roditelje da se pridržavaju termina, jer ne dolazak znači odustajanje. Sve ostale informacije, oko polaska, još će pravovremeno slijediti – kazala je uvodno Ana Mihaljević, naglašavajući i zanimljivost, kako se upisuje veći broj djece jasličke dobi..

– Želimo odgovoriti na potrebu roditelja, a oformljeni su i kapaciteti za djecu s teškoćama u razvoju. Naposljetku bi na listi čekanja ostalo 180 djece. Upisat ćemo ove godine ukupno 820 djece – kazala je.

Josip Mihaljević, gradski vijećnik iz Tenje, izrazio je zadovoljstvo pokretanjem rješavanja pitanja gradnje i kapaciteta vrtića u Tenji, jer u ovom trenutku ovaj najveći mjesni odbor ima velike potrebe.

Foto: Grad Osijek (screenshot, arhiva, ilustracija)